Websites van de overheid worden in ons land vaak bezocht. Vorig jaar maakte 86 procent van de Nederlandse bevolking van 16 tot 75 jaar minstens één keer gebruik van een overheidswebsite. Dat doen we vooral om informatie op te zoeken of documenten te versturen. Want uiteindelijk moeten we allemaal belastingaangifte doen natuurlijk. Je zou dan ook bijna verwachten dat het percentage nog dichter bij de 100 procent moet liggen.
Nederland behoort tot de kopgroep van EU-landen met het grootste aandeel inwoners dat gebruikmaakt van de digitale overheid. Samen met Zweden bene ‘we’ een derde plek in op de ranglijst. Alleen Denemarken en Finland scoorden met 91 en 88 procent nog hoger. In Zuid- en Oost-Europa raadplegen inwoners minder vaak de digitale overheid.
Onder overheidswebsites vallen de websites van alle overheidsinstanties, zoals die van de Belastingdienst, maar ook sites van gemeenten en bijvoorbeeld het UWV. Ook websites van publieke instanties worden in de cijfers van het CBS meegenomen en gerekend tot ‘overheidswebsite’. Denk dan bijvoorbeeld aan websites van waterleveranciers, gezondheids- of onderwijsinstellingen of bibliotheken. De cijfers zijn gestegen ten opzichte van 2019. Het CBS durft niet te zeggen of het gestegen gebruik van overheidswebsites te maken heeft met de coronapandemie en de genomen maatregelen.
De meeste Nederlanders gebruiken overheidssites om informatie op te zoeken. In 2020 deed 81 procent van de respondenten dat. 73 procent vulde op een overheidssite dcumenten in.
Vooral 25- tot 55-jarigen maakten in 2020 gebruik van een overheidswebsite, ongeveer 90 procent. Jongeren (16 tot 25 jaar) en 55- tot 65-jarigen deden dat minder, ongeveer 85 procent. Het gebruik van de digitale overheid is met 77 procent het laagst onder de 65- tot 75-jarigen. Dat kan geen verrassing zijn, want niet alle ouderen weten goed hoe zij gebruik moeten maken van internet. Toch is het percentage nog steeds hoog. Mannen gebruiken de digitale overheid trouwens iets vaker dan vrouwen (88 tegen 84 procent). Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe vaker er overheidswebsites worden geraadpleegd.
We zijn de afgelopen jaren steeds meer digitaal gaan doen. Dus ook het regelen van overheidszaken. In 2012, toen smartphones pas net in opkomst waren, deden we dat nog een stuk minder. Al had toen ook al 91,5 procent van de Nederlanders thuis toegang tot internet (97 procent in 2019). Bovendien bezocht in 2012 55,1% van de Nederlanders nog minstens een keer per jaar een overheidswebsite. Een behoorlijk verschil met de 86 procent in 2020. Benieuwd naar meer statistieken over het internetgebruik van Nederlanders? Die vind je hier.