Cybercriminaliteit komt helaas steeds vaker voor. Bij de Fraudehelpdesk hebben Nederlanders in 2020 zelfs voor 41 miljoen euro aan fraude gemeld. Een enorm bedrag, zeker als je bedenkt dat niet iedereen die opgelicht wordt hiervan melding maakt. Wij schreven al een aantal keer over criminelen die WhatsApp-berichten sturen, maar ook mensen die online daten of bij een verkeerde webshop aankomen doen, zijn hiervan de dupe.
In 2020 was het opvallend dat criminelen vooraf gegevens ontfutselden om zich daarmee later overtuigend voor te kunnen doen als iemand anders. Dan wordt het wel heel moeilijk om een bekende van een crimineel te onderscheiden. De oplichters gebruiken de persoonlijke gegevens om het slachtoffer te misleiden. En dat gaat steeds verder. Financiële gegevens worden achterhaald en telefoongesprekken opgenomen. Daarmee wordt zelfs het stemgeluid van bijvoorbeeld een zoon of dochter nagebootst en is nep bijna niet meer van echt te onderscheiden.
Daten doen we steeds vaker online, zeker nu het coronavirus nog steeds rondwaart. Helaas zijn er ook mensen die zich voordoen als iemand anders. Je mag best alert worden zodra iemand met wie je (online) date of nog maar net kent ineens geld van je nodig heeft. Ondanks de belofte om geleend geld snel weer terug te betalen, is er ook vaak sprake van fraude. Soms gaat het zelfs nog verder en blijft de persoon waarmee je date vragen om geld. Als er alarmbellen bij je afgaan dan is de kans aanwezig dat er iets niet in de haak is en je helaas wordt opgelicht. Ook internationale criminelen maken misbruik van Nederlanders. Op fakeprofielen staan foto’s van knappe mannen of vrouwen die van internet zijn geplukt. Via social media een datingsites- en apps worden potentiële slachtoffers vervolgens benaderd.
Op de site van Fraudeheldesk kun je melding maken van alle soorten cybercriminaliteit.