05.01.2021
Nieuws

Goed voornemen: vandaag slagroom eten want het is slagroomdag!

By: Irene Boskma

BlogNieuws

Het is elke dag wel ‘de dag van’ iets en vandaag, 5 januari, staat in het teken van slagroom. Een lekkernij die zijn eigen dag zeker verdient wat ons betreft. Al is de timing misschien wel wat onhandig. Zo net na de feestdagen zitten we nog vol goede voornemens en de vraag is of slagroom dan wel in ons eetschema past. Wat ons betreft kan slagroom gewoon altijd en zeker op ‘slagroomdag’. Tijd om de lekkernij even onder de loep te nemen en je ideeën te geven om vandaag je portie slagroom naar binnen te werken.

<em>Bestel een speciale koffie of chocolademelk met slagroom<\/em>
Bestel een speciale koffie of chocolademelk met slagroom<\/em>

Wist je dit al over slagroom?

  • Slagroom wordt gemaakt van dunne room die op volle melk zit.
  • In Nederland moeten producten die als slagroom worden verkocht koemelk met minstens 30% vet bevatten.
  • Hoe vetter de room, hoe gemakkelijker je het kunt opkloppen.
  • De zoete smaak dankt de slagroom aan suiker, die moet je dus zelf nog toevoegen. In sommige landen eten ze slagroom het liefst ongezoet.
  • Je kunt slagroom ook kant-en-klaar kopen in een spuitbus.
  • Ga je zelf slagroom kloppen? Zorg er dan voor dat de room koud is en gebruik bij voorkeur een mixer. Met de hand kloppen met een garde kan ook, maar kost behoorlijk wat tijd en energie.
  • Hoe langer je de slagroom klopt, hoe meer het verandert in een boterachtige substantie. Stop dus op tijd met kloppen om de slagroom luchtig te houden.
  • De slagroom wordt steeds geler van kleur tijdens het kloppen, stop als je kleurverandering ziet optreden zodat je straks geen bak met boter hebt.
  • Je kunt de stijf geslagen slagroom ongeveer 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
<em>Slagroom is lekker op veel zoete hapjes, zoals taart en wafels<\/em>
Slagroom is lekker op veel zoete hapjes, zoals taart en wafels<\/em>

Recepten met slagroom

Wil je graag slagroom eten vandaag maar heb je even geen inspiratie waar je het op kunt gebruiken? Geen nood, wij delen graag een aantal recepten met slagroom.

  • Chocolademelk met slagroom: een klassieker en easy bovendien. Men neme chocolademelk, die je opwarmt in een pan. Gooi daar een toef vers opgeklopte slagroom overheen en maak het af met een beetje cacao. Genieten!
  • Appeltaart met slagroom: appeltaart en slagroom vormen een uitstekende combinatie. Op zowel warme als koude appeltaart smaakt slagroom erg goed. Deze klassieke ‘oma’s appeltaart’ is gemakkelijk te maken en zo klaar.
  • Pavlova met slagroom: tijdens de feestdagen is de pavlova waarschijnlijk vaak op tafel gekomen als dessert, maar de taart kan ook prima op een ander moment gegeten worden. Hierbij klop je niet alleen de slagroom op, maar ook het eiwit. Miljuschka heeft een goed recept.
  • Slagroomsoesjes zijn snel klaar én ontzettend lekker als tussendoortje. Slagroom speelt de hoofdrol, dus dat past helemaal in het thema van vandaag. Of elke andere dag waarop je zin hebt in slagroom. Hier vind je een gemakkelijk recept.
  • Slagroomtruffels: chocolade en slagroom, wat een combinatie! Een iets ingewikkelder recept dan soesjes, maar zeker te doen als je wat ervaring hebt met het opkloppen van room. Dit recept voor slagroomtruffels stelt niet teleur.

Sluiten we slagroomdag nog even af met een video die je leert hoe je zelf gemakkelijk slagroom klopt. Een basisvaardigheid die iedereen eigenlijk onder de knie moet hebben toch? Eet smakelijk!

Share this post