22.04.2021
Technologie

​Google’s datacenter in Eemshaven krijgt duurzame watervoorziening

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnologie

Google gaat industrieel water uit oppervlaktewater gebruiken voor de koeling van de servers in haar datacenter in Eemshaven. Dit kan nu dankzij de aanleg van een nieuwe industriële waterzuivering en nieuwe transportleidingen door het Waterbedrijf Groningen en North Water, ondersteund door Google met een investering van ruim 45 miljoen euro. De nieuwe waterleiding stelt Google en andere bedrijven in de regio in staat om nog duurzamer te opereren. Als volgende stap gaan ze onderzoeken hoe ze afvalwater kunnen behandelen en gebruiken om het datacenter te koelen.

Ecologische voetafdruk

Google streeft er voortdurend naar om de ecologische voetafdruk van de activiteiten te verkleinen en mensen overal te helpen duurzamer te leven. Dit maakt al deel uit van het DNA van Google sinds de oprichting in 1998. En na het behalen van een mijlpaal vragen ze zich ook af: “wat kunnen we anders doen?”

Nadat ze in 2007 CO2-neutraal waren geworden, heeft Google in Nederland als doel om 100% van het elektriciteitsverbruik te matchen met hernieuwbare energie. Dat doel behalen ze ieder jaar sinds 2017. Ze zijn het eerste grote bedrijf dat zich ertoe verbindt om 24/7 CO2- vrije energie te zullen gebruiken in alle datacenters en kantoren in 2030. En daar hoort ook bij: het zoeken naar de meest duurzame oplossingen als het gaat om koeling van de datacenters.

Water om servers te koelen

In ons datacenter in de Eemshaven. gebruiken we water om de temperatuur van de apparatuur en servers te regelen. Door deze innovatie gebruiken we veel minder energie. De watercapaciteit om warmte af te voeren is tot 24 keer hoger dan bij lucht, wat betekent dat er significant minder energie wordt verbruikt. We zorgen ervoor dat ons watergebruik op verantwoorde wijze gebeurt, met behulp van twee vormen van waterkoeling: gesloten systemen en open systemen. In het gesloten systeem circuleert het water zo vaak mogelijk door leidingen met een continue stroom. Het open systeem maakt gebruik van koeltorens om de temperatuur van het gesloten systeem te verlagen. Door gebruik te maken van deze recirculerende koelsystemen kunnen we het waterverbruik met meer dan 50% verminderen ten opzichte van de alternatieve methode van eenmalige koeling.

wartewisselaar.png

Nieuwe watervoorziening

In de afgelopen vijf jaar hebben ze samengewerkt met North Water en Waterbedrijf Groningen en investeerden ze meer dan 45 miljoen euro om de bouw van de nieuwe industriële watervoorziening te ondersteunen. Bij de aanleg van de nieuwe waterleiding voor industriewater heeft Waterbedrijf Groningen over grotendeels hetzelfde tracé ook een nieuwe drinkwaterleiding aangelegd. Deze realisatie is het resultaat van een samenwerking tussen meerdere partijen om niet alleen de voorziening van een duurzame industriewaterbron te optimaliseren, maar ook om de drinkwatercapaciteit in de regio te vergroten door een synergie van projecten die allemaal hetzelfde leidingtraject gebruiken.

Share this post