We mogen van de overheid wel naar buiten, maar het wordt niet bepaald aangeraden. We spenderen mede door de avondklok meer tijd thuis dan ooit tevoren en dat heeft enorm invloed. Sommige mensen merken ineens dat ze toch wel wat allergisch lijken voor stof en dierenharen, anderen zijn simpelweg bang dat er coronavirusdeeltjes in de lucht hangen. Ook als je in een gebied woont waarvan bekend is dat de luchtkwaliteit niet optimaal is, kan een luchtreiniger hulp bieden. We testen de Leitz TruSens Z-3000.
Mijn omstandigheden kunnen niet beter zijn voor een test met een luchtreiniger. Ik woon naast een fabriek in een van de meest industriële gebieden die Nederland rijk is, ik heb katten, ik heb teveel deadlines om voldoende stof te zuigen en dan heb ik ook nog een moeder met een stofallergie. Kortom, een luchtreiniger heeft hier genoeg te doen.
Toen de Leitz TruSens Z-3000 werd afgeleverd was ik even bang dat ik iemand nodig zou hebben om het apparaat neer te zetten: de doos is groot en lijkt heel zwaar. Echter blijkt dat gelukkig erg mee te vallen. Het apparaat is ook niet per se een bakbeest in de kamer. Het heeft een mooi design en is niet per se een sta in de weg, hij is van een perfect formaat om het harde werk te doen en tegelijkertijd niet teveel op te vallen. Zeker als je hem naast een plant zet, dan past hij prima in het interieur.
Wat bij installatie opvalt is dat het apparaat heel simpel lijkt: je hebt één stekker, een apart kastje met een eigen kleinere stekker en dan de luchtreiniger zelf. Echter moet je voordat je alles aansluit eerst nog een stuk plastic om het filter heen weghalen door de onderkant open te draaien. In een wereld waarin niemand nog de boekjes leest is dat een interessante keuze van Leitz. Het zal ongetwijfeld in het vervoer beter zijn, maar het wordt niet heel hard duidelijk gemaakt dat je dit eerst moet doen, zeker niet als je de boekjes nooit opent.
Uiteindelijk is het verwijderen van het plastic echter het enige wat je hoeft te doen. Vervolgens steek je de stekker in het stopcontact en het apparaat, steek je de andere stekker in een stopcontact aan de andere kant van de kamer voor het kleinere apparaatje en je zet hem aan. Nu wordt het een beetje gek, want dat is alles wat je kunt doen. Het apparaat gaat netjes aan en begint op een zeer stille wijze de lucht te reinigen.
In de boekjes staat verder helemaal niet beschreven wat bijvoorbeeld het nummer betekent dat je in het beeld ziet. Een luchtkwaliteit van 5 of van 12: wat is beter? Bovendien wordt er ook niet getipt waar je het apparaat het beste kunt plaatsen in de kamer. Ik kan me voorstellen dat tegen een bank aan bijvoorbeeld niet zo handig is. Kortom, ik mis wat extra context.
In het boekje staat wel wat de verschillende icoontjes betekenen, maar niet wat ik daar dan verder voor conclusies uit kan trekken. Er wordt ook niet aangegeven of ik dit apparaat nu constant aan moet laten staan, of dat ik hem bijvoorbeeld uit moet doen als ik naar bed ga. Het is in Nederland niet heel standaard om een luchtreiniger in je bezit te hebben, dus iets meer context had zeer nuttig geweest.
Het apparaat werkt verder wel heel goed. Je merkt meteen dat de lucht in huis meer voelt als frisse lucht van buiten. Dat komt onder andere door de 360 graden DuPont-filtratie die allerlei verontreinigende stoffen opvangt. Denk daarbij aan gassen, allergenen en kleine deeltjes die je alleen kunt waarnemen met een microscoop (deeltjes van 0,3 micron worden er gewoon uitgefilterd). Er zit bovendien een UltraViolet-lamp in die ziektekiemen en virussen stukmaakt. Die blijven vaak hangen op het filter en worden bij andere luchtreinigers de ruimte weer ingestuurd, terwijl de ziektekiemen nu dus een kopje kleiner worden gemaakt om verspreiding van ziektes te voorkomen.
Zo te zien aan dit apparaat is Leitz vooral erg trots op de PureDirect-technologie, waar letterlijk naar wordt verwezen aan de top van het apparaat. Dat is een wat overdreven designkeuze voor een apparaat dat constant in de woonkamer staat, maar het zegt wel iets over wat het apparaat kan. PureDirect is gepatenteerde technologie waarbij TruSens twee luchtstromen kan gebruiken zonder die meteen op een mens te richten. Er wordt bovendien volledige dekking van een ruimte gegarandeerd, zolang deze 70 m2 of kleiner is.
Hij kan dat meten door de SensorPod. Dit is dat kleine kastje dat je aan de andere kant van de kamer neerzet. Deze meet de verontreinigende stoffen en communiceert ze naar de luchtreiniger. In tegenstelling tot veel andere luchtreinigers is het dus niet alleen een apparaat dat zegt dat hij de lucht reinigt: hij meet de luchtkwaliteit en toont deze op zijn display. Hierdoor ben je op de hoogte van de werking van het apparaat, al moet je dus wel online even kijken wat de cijfers exact betekenen. Aan de andere kant hoef je dat één keer te doen en dan weet je hoe en wat.
Leitz belooft ook weinig onderhoud van het apparaat. Er is een groot filter dat je elke maand zelf even met de hand in water kunt schoonmaken en dan moet je na 3 of 4 maanden het carbonfilter vervangen (waarvan het apparaat zelf zal aangeven dat dit nodig is). Er is zelfs keuze in verschillende filters, waaronder een specifiek huisdierenfilter en een allergie- en griepfilter. Het Dupont-filter dat echt kleine deeltjes opvangt, hoeft pas na ruim een jaar te worden vervangen, afhankelijk van het leefgebied waar je woont. In mijn geval zal dat dus waarschijnlijk eerder zijn.
Deze luchtreiniger heeft een standaard modus waarin hij vanzelf staat, maar je kunt hem ook zelf in een de slaapstand zetten, waarbij hij iets minder geluid maakt. Ik moet zeggen dat het geluid dat hij normaal maakt niet storend is. Je hoort wel dat er een apparaat aanstaat, maar daar is ook alles mee gezegd. TruSens is lekker stil. Wil je hem anders instellen, dan kun je op de iconen drukken en hij geeft een handig piepje als feedback. Waar je overigens ook feedback door krijgt, dat is de ring op het apparaat. Deze geeft een kleur af om aan te geven of de luchtkwaliteit goed, middelmatig of slecht is (Blauw, geel en rood).
Verder is het vooral genieten van het harde werk van de luchtreiniger. Wanneer je inademt merk je dat de lucht frisser voelt. Dat komt niet alleen door het filter, maar ook door het feit dat de lucht steeds in beweging is. Het huis voelt frisser, wat zeker met huisdieren een grote plus is. Overigens kunnen huisdieren wel wat vreemd op het apparaat reageren. Merken ze echter eenmaal dat ook zij frisse lucht krijgen, dan gaan ze er al gauw met een gerust hart naast liggen.
Leitz heeft enkele veelgestelde vragen beantwoord:
Is een luchtreiniger vooral voor mensen met allergieën, of hebben anderen er ook baat bij?
Iedereen heeft baat bij een gezonde luchtkwaliteit. Dat je de vervuiling in de lucht niet kunt zien, wil niet zeggen dat die er niet is. Ongemerkt zitten er veel microscopisch kleine verontreinigende deeltjes in de lucht, denk aan fijnstof, pollen en bacteriën. Bovendien hebben alledaagse bezigheden zoals koken, branden van open haard en kaarsen, verven en roken een nadelig effect op de luchtkwaliteit. Iedereen zal zien dat een luchtreiniger aan het werk gaat als je bijvoorbeeld gaat koken of iets frituurt, wat erop duidt dat de luchtkwaliteit op dat moment verslechtert en gezuiverd moet worden. Alleen zullen mensen met een allergie ook daadwerkelijk het verschil merken, omdat zij direct positief effect ervaren van het gebruik van een luchtreiniger door verminderde allergieklachten.
De luchtreiniger is er in het wit, wordt er ook over andere kleuren nagedacht?
Nee, op dit moment zijn wij niet bezig met luchtreinigers in andere kleuren. Wit is een kleur die eigenlijk in elk interieur past en tevens schoon- en frisheid symboliseert.
Is jullie verwachting dat luchtreinigers op een x moment goedkoper worden, of blijven ze wel zo in prijs?
Wij hebben niet de verwachting dat op korte termijn de prijs van luchtreinigers zal dalen, maar als de afzetmarkt groeit, zal dat op de lange termijn voor prijsdalingen kunnen zorgen.
Zien jullie door het thuiswerken een grotere afname in luchtreinigers?
Ja, wij zien zeker een groei in luchtreinigers voor thuisgebruik. Sowieso zien wij dat mensen zich meer bewust worden van het belang van goede luchtkwaliteit binnenshuis. En omdat veel mensen nu thuis aan het werk zijn of meer binnenshuis verblijven, zien wij de markt voor luchtreinigers thuis enorm aantrekken.
Zou een luchtreiniger kunnen worden gecombineerd of ingezet als airconditioner, is dat iets waar over wordt nagedacht?
Er zijn reeds luchtreinigers op de markt die tevens gebruikt kunnen worden als airconditioner. Echter, zijn wij van mening dat wanneer meerdere functies in één apparaat worden gecombineerd dit altijd ten koste gaat van de kwaliteit. Daarom concentreren wij ons momenteel alleen op luchtreinigers om het best mogelijke resultaat te bereiken.
Kun je iets delen over eventueel toekomstige producten van Leitz?
Zeer binnenkort (rond eind april) komen wij met gespecialiseerde filters op de markt. Mensen schaffen meestal een luchtreiniger aan vanwege een specifieke behoefte en deze filters spelen daarop in. Er komen drie gespecialiseerde filters beschikbaar; een antiviraal filter voor filtering van allergenen en virussen, een huisdierenfilter voor het opvangen van dierenhaar en huidschilfers en een filter om geuren en VOS (Vluchtige Organische Stoffen) uit de lucht te halen. Dit zijn allemaal HEPA filters, geschikt voor alle Leitz TruSens modellen.