In de eerste week van 2021 was het effect van het meest recente, Amerikaanse stimuluspakket op de markten zichtbaar. Miljoenen Amerikanen ontvingen een cheque van $600,-. Dit bedrag werd door velen gebruikt voor de aanschaf van crypto assets. Met de nieuwe president Joe Biden zal de economische stimulus verder doorgang vinden. Gemiddeld zal een Amerikaan in het eerste kwartaal van 2021 $1400,- als COVID-19 relief ontvangen.
Velen zeggen dat dit pakket al geprijsd zit in de markt, maar dat valt te betwijfelen, want ‘vers’ gecreëerd kapitaal moet nog een weg vinden naar de markten. Het aanbod is al schaars en de vraag blijft onverminderd hoog.
De COVID-19 relief is belangrijk voor Nederlandse participanten in de cryptomarkten. De Bitcoin wordt nog steeds gewaardeerd tegen de dollar. In deze valuta vindt de meeste handel plaats. De dollar wint bovendien kracht ten opzichte van de euro, maar het is nog te vroeg om te spreken van een Biden effect. Zodra de verse dollars hun weg naar de markt vinden, zal de dollarkoers van Bitcoin toenemen. Hierdoor stijgt ook de prijs in euro, zodat er geen verschillen zijn over de verschillende valutamarkten.
COVID-19 heeft een enorme impact op de wereldwijde economie. Gedurende het tweede kwartaal van 2020 kromp de Amerikaanse economie naar schatting met zo’n 31,7% op jaarbasis. Dat economieën hard getroffen zouden worden, was al bekend. Velen dachten dat de snelle economische neergang zou worden gevolgd door een snel herstel, ook wel bekend als een ‘V-vormig herstel’. De aandelenmarkten lieten zo’n snel herstel al zien, maar de economie moest de verwachting nog waarmaken. De optimistische toon over de economie is echter omgeslagen in een meer voorzichtige toon.
Met de Verenigde Staten als voorbeeld geloven veel economen niet in een V-vormig herstel van de economie. Een U- of W-vormig herstel lijken steeds waarschijnlijker vanwege het onvermogen om de uitbraak van COVID-19 snel onder controle te krijgen. Daarnaast vanwege de zorgen over volgende golven en mutanten van het virus. Het onvermogen om de uitbraak van het virus snel te stoppen, betekent dat de economie niet naar behoren kan functioneren en extra financiële stimulans nodig heeft om niet al te hard in elkaar te storten.
Overheden en centrale banken proberen de negatieve effecten van COVID-19 op de economie tegen te gaan door zowel fiscale stimuleringsmaatregelen als monetair beleid. Hoewel dit de aanvankelijke schade van het virus kan temperen, creëert het nieuwe problemen voor de lange termijn. De overheidsschulden nemen toe, terwijl de drukmachine van de centrale banken aan blijft staan. In de Verenigde Staten is de geldhoeveelheid in de loop van 2020 al met 20% gestegen, terwijl de staatsschuld met 14% is toegenomen. De helft van alle dollars die in omloop zijn op het moment dat Joe Biden zijn COVID-19 relief daadwerkelijk goedkeurt, zijn in de twaalf maanden voorafgaand aan dit plan gemaakt.
Het is onnodig om te zeggen dat dit een verhoogd risico met zich meebrengt voor het aanhouden van fiatvaluta. Mensen maken zich steeds meer zorgen over dat deze maatregelen in de toekomst voor overheden meer problemen gaan veroorzaken. Daarbij maken ze zich zorgen over dat de centrale banken nooit met geld drukken zullen stoppen. De stijgende overheidsschuld en de toenemende geldhoeveelheid zijn al langere tijd een probleem. Mensen zijn de laatste tijd echter bewuster geworden door de nieuwe agressieve stimulans.
Vanwege de risico’s en zorgen kijken beleggers steeds vaker naar alternatieve activa om hun contanten op te slaan en om het risico van de dalende waarde van fiatvaluta te spreiden of volledig te beperken. Terwijl fiatvaluta geen echte limiet heeft qua potentieel aanbod en dus voor onbepaalde tijd kan worden bijgedrukt, heeft Bitcoin een vast aanbod dat schaarste creëert en wordt gezien als een waardeopslag met sterke waarderende vermogens, onder andere door de toenemende acceptatie ervan.
Institutionele beleggers stromen naar Bitcoin in tijden van onzekerheid en twijfel over zowel de economie als fiatvaluta’s. Nu lijkt het erop dat ook reguliere bedrijven de voordelen van Bitcoin beginnen te zien in vergelijking met fiat.
MicroStrategy, een Amerikaans bedrijf dat genoteerd staat aan de Nasdaq, besloot niet al te lang geleden dat Bitcoin hebben een stuk veiliger was dan fiat houden. Daarom kocht het bedrijf $425 miljoen aan Bitcoin en verving het de kaspositie. De CEO had dit te zeggen over waarom het bedrijf voor Bitcoin koos:
“We vinden de wereldwijde acceptatie, merkherkenning, vitaliteit van ecosystemen, netwerkdominantie, architectonische veerkracht, technische bruikbaarheid en gemeenschapsethos van Bitcoin overtuigende bewijzen van de superioriteit van deze cryptocurrency als activa klasse. Dit voor degenen die op zoek zijn naar langdurige waardeopslag. Bitcoin is digitaal goud – harder, sterker, sneller en slimmer dan wat voor geld dat hieraan vooraf is gegaan. We verwachten dat de waarde ervan zal stijgen. Dit door de technologische vooruitgang, toenemende acceptatie en het netwerkeffect dat de opkomst van zoveel categorie moordenaars in het moderne tijdperk heeft aangewakkerd.”
MicroStrategy begrijpt de noodzaak van blootstelling aan alternatieve investeringen om het bedrijf te beschermen tegen het toenemende risico dat fiatvaluta met zich meebrengt. Het bedrijf ziet wat Bitcoin te bieden heeft als klasse met waarde.
Waarschijnlijk zullen er in de nabije toekomst meer van dit soort voorbeelden volgen. Bedrijven spreiden hun risico’s, door een deel van hun contanten te gebruiken om blootstelling te krijgen aan alternatieve activa zoals Bitcoin. Hetzelfde zal waarschijnlijk gebeuren met burgers die spaargeld hebben en niet afhankelijk willen zijn van de centrale banken, regering en een teruglopende economie. Onder institutionele beleggers is al duidelijk te zien dat er meer investeringen in Bitcoin zijn.
Hoewel de recente economische ontwikkelingen negatief zijn voor de wereldeconomie, kunnen ze behoorlijk gunstig zijn voor de prijs van Bitcoin. Er wordt een grotere vraag gecreëerd bij degenen die hun financiële risico willen verkleinen.
Dit artikel is geschreven door: Arthur Stolk, Managing Director Icoinic Capital en Dina-Perla Portnaar.
[Fotocredits © Visual Generation – Adobe Stock]