Een artikel schrijven over het koersverloop van de bitcoin is eigenlijk onbegonnen werk. De koers van deze cryptomunt is namelijk bijzonder grillig. Veel sterker dan traditionele (tastbare) munteenheden is de bitcoin aan schommelingen onderhevig. Dat maakt het lastig om echt goed grip te kunnen krijgen op deze virtuele valuta. Toch is voor steeds meer mensen de bitcoin een zeer interessant beleggingsobject geworden.
Eind 2017 bereikte de waarde van de bitcoin een – voor dat moment – historisch hoog niveau. Voor één bitcoin moest toen ongeveer 20.000 dollar worden betaald, terwijl de eerste bitcoins in 2009 slechts een paar dollarcent kostten. Wie op tijd is ingestapt, heeft er toen goed aan kunnen verdienen. Later daalde de waarde fors, om vervolgens in 2020 weer alle records te breken. Die stijgende lijn zette zich begin 2021 nog even voort, maar daarna zakte de koers opnieuw als een slecht gebakken cake in elkaar.
Naar de precieze reden achter de plotselinge koersval blijft het gissen, maar aannemelijk is dat die te maken heeft met de hogere koers van de dollar. Als de dollar een sterke positie heeft heroverd, laten investeerders vaak andere opties wat sneller links liggen. Ze zullen dus minder snel overgaan tot bitcoin kopen, waardoor de waarde van deze cryptomunt daalt. Tegelijk daalde namelijk ook de goudprijs, een teken dat de zakenlieden ook daarvoor weinig belangstelling hadden.
Uit onderzoek blijkt bovendien dat de mensen die bitcoins in hun bezit hebben, er nauwelijks iets mee doen. Slechts 22 procent van alle bitcoins die in omloop zijn, verwisselt regelmatig van eigenaar. Dit heeft gevolgen voor het verloop van de bitcoin koers. Als er veel gehandeld wordt, is het koersverloop een optelsom van al die transacties. De gemiddelde schommeling wordt daardoor geringer. Vergelijk het maar met de temperatuur. Als je elke dag de temperatuur meet, vallen de onderlinge verschillen mee. Meet je slechts vier keer per jaar, dan is de schommeling veel heftiger.
De grote vraag is natuurlijk of de koers opnieuw flink zal stijgen. Daarover een voorspelling te doen, is vrijwel onmogelijk. Er zijn computermodellen die daarvan uitgaan, maar in 2020 hebben we gezien hoeveel factoren van invloed zijn op het verloop van deze koers. Bovendien volgen de ontwikkelingen op het gebied van de technologie elkaar zo snel op, dat er op korte termijn nieuwe situaties kunnen ontstaan, die niemand kon voorzien.
[Fotocredits © rcfotostock – Adobe Stock]