Misschien wilde jij in 2020 volledig gaan freelancen en is dat door een bepaald virus nogal in de war geschopt. Nu de wereld iets beter weet waar hij aan toe is, heb je hopelijk in 2021 meer geluk. Zeker als je vanuit een loondienstbaan naar het ‘zelfstandige’ leven gaat, dan is dat erg spannend. Plus, dan zijn er ook dingen waar je veel rekening mee moet houden. Je verzekeringen bijvoorbeeld.
Als je bij een werkgever in dienst bent, dan kun je in veel gevallen op allerlei dingen rekenen waar je ‘alleen’ ook echt alleen voor staat. Je pensioen wordt niet meer opgebouwd, je hebt niets om op terug te vallen als je langdurig ziek wordt én je hebt zelfs niets om op terug te vallen als je maar een dag ziek bent. Je hebt dus mensen om je heen nodig die bijvoorbeeld je werk een dag van je kunnen overnemen. Misschien is dat niet zo makkelijk als je games streamt of op televisie verschijnt, maar als je ziek bent en iemand kan de organisatie van een bepaald evenement van je overnemen, dan is het handig om alvast aan die mensen te vragen of je mogelijk op ze kunt rekenen als je ziek bent of bijvoorbeeld door een begrafenis tijdelijks niet kunt werken.
Je kunt qua pensioenen zelf steeds iets opzij zetten, of -als je zelf wat avontuurlijker bent ingesteld- bijvoorbeeld geld investeren om daar later je pensioen voor terug te ruilen. Denk aan aandelen of vastgoed. Simpelweg steeds een x bedrag van je inkomsten op een spaarrekening zetten kan ook, maar je moet daar wel steeds meer belasting over betalen, omdat het bedrijf uiteraard steeds hoger wordt. Je hebt uiteraard wel recht op een AOW als je eenmaal die pensioengerechtidge leeftijd hebt, maar het is verstandig om zelf geld op te bouwen om goed te kunnen blijven leven als je tegen die tijd stopt met werken.
Dat pensioen is voor sommigen misschien nog een ver-van-je-bed-show, maar dat geldt niet voor ziekte. Je bent nu waarschijnlijk jong, fit en gebruikt niet eens je eigen risico van je zorgverzekering: het kan altijd gebeuren dat je toch raakt uitgeschakeld. Je tilt verkeerd en gaat door je rug, je loopt toch het coronavirus op of je breekt twee polsen bij het snowboarden. Ziek zijn kan je enorm overvallen: of het nu maar één dag is, of misschien wel een heel jaar. Het is essentieel om daar rekening mee te houden.
Nu kun je natuurlijk een buffertje op je spaarrekening zetten, mocht je ziek worden -of werkeloos-, maar er zijn ook verzekeringen beschikbaar voor als je als ZZP’er arbeidsongeschikt raakt. Het zijn verzekeringen die wel wat hoger zijn dan de meeste verzekeringen waar je maandelijks aan betaalt, maar ze kunnen je enorm helpen op het moment dat je dat het meeste nodig hebt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is er om dat financiële vangnet te zijn.
Als je een ongeval krijgt of ziek wordt, dan ontvang je dankzij zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering maandelijks een uitkering. Hierdoor kom je niet zonder inkomen te zitten. Je kunt de AOV inzetten tot de eindleeftijd die je zelf kiest. Er is zelfs een AOV voor een kortere periode mogelijk, zodat je bij arbeidsongeschiktheid voor 3 tot 5 jaar een uitkering ontvangt. Een AOV kan best prijzig zijn, maar zie dit als een investering, want als je ziek bent, dan is geld eigenlijk het laatste waar je je zorgen over wilt maken. Als die pandemie ons immers iets geleerd heeft dit jaar, dan is dat dat ziek zijn iedereen kan overkomen.
[Fotocredits – LIGHTFIELD STUDIOS © Adobe Stock]