08.12.2020
Nieuws

​Energieconsument wil voortaan energie die coöperatief is opgewekt

By: Redactie Dutchcowboys

BlogNieuws

De laatste jaren is er een duidelijke trend te zien in het Nederlandse energielandschap. Steeds meer mensen kiezen namelijk voor een coöperatieve energieleverancier in plaats van een commerciële leverancier. En met een goede reden, want zij willen bewust groene stroom afnemen die ook echt groen is en bijdraagt aan de verduurzaming en versterking van hun eigen regio. Ontevreden over de commerciële leveranciers, komen daarom steeds meer mensen terecht bij een van de lokale energiecoöperaties van het om | nieuwe energie collectief, om zo weer een stukje eigenaarschap over energie terug te nemen.

Groene stroom

Wil je goed bezig zijn voor het milieu, dan kies je natuurlijk voor groene in plaats van grijze stroom. Maar hoe groen is die stroom eigenlijk? Veel leveranciers bieden groene stroom aan die helemaal niet groen is: sjoemelstroom. In dit geval wekt jouw energieleverancier eigenlijk grijze stroom op, maar kan deze de stroom als groen verkopen, omdat zij een GVO uit het buitenland hiervoor koopt. Een GVO is een bewijs dat stroom duurzaam is opgewekt. In Noorwegen wordt er zoveel duurzame energie opgewekt dat deze GVO’s daar in overvloed zijn en te koop worden aangeboden. Je energieleverancier kan dit bewijs kopen en zo haar grijze stroom aanbieden alsof het groene stroom is.

In de eerste plaats krijg jij dus niet de stroom die je wilt afnemen en in de tweede plaats draag je hiermee ook niet bij aan de groei van duurzame energie in Nederland. Dit soort leveranciers worden op deze manier namelijk helemaal niet gestimuleerd om duurzame projecten te ontwikkelen.

Energie kan anders. Ga jij ook om?

Hoe we nu omgaan met onze energie, bepaalt hoe de leefwereld van onze kinderen en kleinkinderen er later uit komt te zien. En dus is het tijd om het anders te doen, écht anders. Het om | nieuwe energie collectief zorgt er met tientallen lokale energiecoöperaties voor dat we in Nederland allemaal kunnen overstappen op 100% groene energie uit onze eigen buurt.

Ga jij ook om? Klik dan hier om mee te doen.

groene-stroom
groene-stroom

50 lokale energiecoöperaties

Hierom hebben 50 lokale energiecoöperaties zich verenigd in het om | nieuwe energie collectief. Omdat zij écht iets voor de verduurzaming in Nederland willen betekenen, ontwikkelen zij duurzame energie in hun eigen buurt, met bijvoorbeeld zonnepanelen op een school of een windmolenpark en verlagen zij samen de energietarieven, zodat iedereen kan verduurzamen. En wanneer je stroom uit je eigen buurt afneemt, kun je ook met eigen ogen zien dat het 100% duurzaam is.

Maar wat betekent het om samen de energietarieven te verlagen? Dat heeft onder andere te maken met de Welkomstkorting. De meeste commerciële leveranciers bieden iedere nieuwe klant een Welkomstkorting aan, van soms wel honderden euro’s voor een contract van 1 jaar. Maar dat geld, dat moet ergens vandaan komen. Uiteindelijke betalen de klanten dit zelf, doordat zij in de loop der jaren meer gaan betalen voor hun energie. Op die manier betalen de bestaande klanten voor de Welkomstkorting van de nieuwe klanten. Dat voelt niet alleen oneerlijk aan, maar het is ook nog eens een niet duurzaam bedrijfsmodel. Wanneer klanten na een jaar namelijk alweer overstappen, dan leidt dit voor de leverancier alleen maar tot verlies. Een model wat niet uit te houden is. Daardoor hebben we vorig jaar gezien dat een andere groene leverancier is overgenomen door een grijze partij.

Hierom doet om | nieuwe energie niet aan Welkomstkortingen. Zij vinden het niet logisch dat alleen nieuwe klanten profiteren van korting, maar vinden dat iedereen moet kunnen profiteren. Omdat het collectief geen winstoogmerk heeft, wordt de winst gebruikt om nieuwe projecten te ontwikkelen bij de lokale coöperaties en om de tarieven voor alle klanten structureel te verlagen. Iedere klant erbij heeft dus invloed op de duurzaamheid in Nederland en op de prijs. Zo kunnen we tenminste allemaal profiteren.

Wat maakt het uniek?

Wat coöperatieve energie uniek maakt, is dat iedereen gezamenlijk eigenaar is. Als klant heb je inspraak in de koers van je lokale coöperatie en die coöperatie heeft vervolgens weer inspraak in de koers van het hele collectief. Op die manier bepaal je dus als klant via je eigen lokale energiecoöperatie hoe je energieleverancier te werk gaat: waar er bijvoorbeeld energie wordt opgewekt, of dat met zonne- of windenergie gebeurd en hoe de lokale omgeving daarvan kan profiteren. In een niet-transparante energiewereld is dat een welkome optie. Want sjoemelstroom, winst naar aandeelhouders en overnames door grijze partijen, zijn bij om | nieuwe energie niet aan de orde. Simpelweg omdat jij samen met alle andere klanten de baas bent en niet zoals bij commerciële leveranciers aan de zijlijn staat.

om | nieuwe energie hoopt daarom dat zoveel mogelijk mensen zich bij deze coöperatieve beweging willen aansluiten en samen impact willen maken. Want hoe meer klanten, hoe meer duurzame projecten en hoe lager de energieprijzen. Samen laten we zien dat het wél kan!

[Fotocredits © nullplus & lovelyday12 – Adobe Stock]

Dit artikel betreft een samenwerking.

Share this post