Een maand geleden werd duidelijk dat de Hubble ruimtetelescoop, ruim 30 jaar nadat hij de ruimte in gestuurd werd, onbruikbaar geworden was na de crash van een payload computer uit de jaren 80. Geen reden tot paniek echter, zo liet de NASA weten, want de ruimteorganisaties had de Hubble voorzien van diverse reserve onderdelen die geautomatiseerd vervangen konden worden. Dat is nu gelukt, maar het bleek bepaald geen sinecure.
Het installeren en ‘aan de praat’ krijgen van de back-up payload computer heeft uiteindelijk iets meer dan een maand geduurd. De eerste vier weken waren alleen al nodig om het exacte probleem met de oude payload computer te analyseren. Uit die analyse bleek ook dat er geen technische problemen met de telescoop zelf en diens wetenschappelijke instrumentarium waren.
Daarna kon de procedure voor het vervangen van de defecte computer door het aanwezige back-up systeem gestart worden. Vlak voor het weekend werd die actie succesvol afgerond en sinds afgelopen zaterdag (17 juli) is de Hubble dus weer ‘online’.
“Hubble is een icoon en geeft ons een ongelooflijk inzicht in de kosmos van de afgelopen drie decennia. Ik ben trots op het Hubble-team, zowel onze huidige leden als de Hubble-alumni die hun steun en expertise hebben verleend. Dankzij hun toewijding en doordacht werk zal Hubble blijven voortbouwen op zijn 31-jarige erfenis met zijn kijk op het universum voor het verbreden van onze horizon”, aldus Bill Nelson van de NASA.