07.06.2021
Nieuws

Samsung ontwikkelt uitrekbaar OLED scherm

By: Ron Smeets

BlogNieuws

Onderzoekers van de Samsung Advanced Institute of Technology, of SAIT, hebben een nieuw type flexibel OLED-display ontwikkeld. Anders dan de inmiddels bekende buigbare schermen, zoals die onder anderen gebruikt worden in de opvouwbare smartphones, zijn deze nieuwe schermen ook ‘uitrekbaar’. Daardoor kunnen ze, bijvoorbeeld, op de huid gebruikt worden.

Elastomeer in OLED-technologie

Dankzij de toepassing van nieuwe, flexibele, technologie en materialen kunnen deze OLED’s, zonder kwaliteits- en prestatieverlies, tot 30 procent uitgerekt worden. De SAIT-wetenschappers slaagden er in de structuur van elastomeer, een bijzonder veerkrachtige polymeerverbinding, zo aan te passen dat het te gebruiken is in de ontwikkeling van OLED-schermen.

Een prototype dat door de bollebozen van SAIT ontwikkeld werd, was op de pols van een persoon geplaatst. Het zogenoemde organisch rekbare OLED-scherm werd daarbij gecombineerd met een ingebouwde hartritmesensor. Op het scherm kon vervolgens de hartslag van de proefpersoon getoond worden.

Een werkend prototype van een rebkaar OLED scherm
Een werkend prototype van een rebkaar OLED scherm

Slimme pleister, mét scherm

De flexibele, rekbare, OLED-technologie zal, zo verwachten de wetenschappers, gebruikt kunnen worden in de gezondheidszorg. Het scherm, met ingebouwde sensoren voor bijvoorbeeld het meten van de hartslag of andere vitale functies, kan in de vorm van een pleister aangebracht worden. Slimme pleisters, of smart-patches, hebben binnen de gezondheidszorg hun intrede al lang geleden gedaan. Die meten vitale functies, maar hebben zelf (nog) geen display.

“De kracht van deze technologie is dat je je biometrische gegevens voor een langere periode kunt meten zonder dat je de oplossing hoeft te verwijderen als je slaapt of sport, omdat de pleister aanvoelt als een deel van je huid. Je kunt je biometrische gegevens ook meteen op het scherm bekijken zonder ze naar een extern apparaat te hoeven overzetten”, aldus hoofdonderzoeker Youngjun Yun van SAIT.

Share this post