Wat een jaar was 2020 voor bitcoin investeerders. Op het laagste punt was de koers van de digitale munt 3.325 euro, maar de waarde groeide eind 2020 naar 22.665 euro. Voor de snelle rekenaar, bitcoin is dit jaar met meer dan 580% gegroeid! In dit artikel kijken we naar de reden waarom de bitcoin koers in 2020 is geëxplodeerd.
Halverwege maart ging de hele wereld in lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit zorgde voor veel onrust op alle markten: Aandelen, goud, obligaties, olie en bitcoin, niets was veilig. Bitcoin zakte binnen twee dagen van 7.000 naar 3.325 euro.
Achteraf bleek dat het allerbeste moment om bitcoin te kopen. Veel investeerders slaan zichzelf nog steeds elke dag voor hun kop en mompelen zachtjes de woorden: had ik maar gekocht…
Om de negatieve effecten van de lockdowns tegen te gaan, hadden de Centrale Banken een plan: meer geld in de economie. De Europese Centrale Bank deed dat door bijvoorbeeld obligaties van bedrijven en overheden te kopen. De Amerikaanse Centrale Bank ging nog een stukje verder en stuurde iedereen Amerikaanse burger 1.200 dollar.
Deze maatregelen hadden een positief effect op de koersen van alle financiële markten. Het is moeilijk hard te maken of er een causaal verband is, maar de bitcoin koers begon te herstellen. Eind april was bitcoin alweer 8.700 euro waard.
Dat de bitcoin koers zo snel kon herstellen kan ook nog een andere reden hebben. In mei 2020 werd namelijk de aanvoer van nieuwe bitcoins gehalveerd. Dit betekent dat er steeds minder bitcoins op de markt komen en het aanbod schaarser wordt. Het kan dus zo maar zijn dat investeerders hier in april al rekening mee hielden.
In juli kwam bitcoin groot in het nieuws, ditmaal om de verkeerde redenen. De twitter-accounts van vele politici en beroemdheden waren gehackt. In de berichten stond dat mensen een halfuur hadden om 1000 dollar (876 euro) in bitcoins over te maken. Ze zouden in ruil 2000 dollar ontvangen.
Maar diezelfde maand brak bitcoin ook door de psychologische grens van 10.000 dollar (8.181 euro). Vanaf dat moment bleef het goede nieuws zich aandienen.
Het begon met het beursgenoteerde MicroStrategy. Vrijwel uit het niets verklaarden zij aan hun aandeelhouders (en dus de wereld) dat ze 425 miljoen dollar aan kasreserves hebben omgezet in bitcoin. De reden? Ze zien bitcoin als een middel om zich te wapenen tegen inflatie.
Square, de betaalapp van Jack Dorsey, volgde snel. Zij kochten in oktober voor 50 miljoen dollar bitcoin. Vanaf het moment dat MicroStrategy en Square naar buiten traden dat ze bitcoin kochten, stegen de aandelenkoersen van deze twee bedrijven met tientallen procenten. Niet gek dat steeds meer bedrijven bitcoin begonnen te kopen. Vanaf dat moment zag je ook steeds meer investeringsfondsen bitcoin kopen. Bekende miljardairs, die aan het hoofd staan van deze fondsen, lieten zich in de media positief uit over bitcoin.
Het volgende goede nieuws is dat PayPal aangaf bitcoin te integreren op hun platform. Dat betekent dat in een klap honderden miljoenen mensen toegang hebben tot bitcoin, en alle tientallen miljoenen winkels die PayPal accepteren, ook bitcoin kunnen accepteren.
Op dinsdag 24 november om 18:24 brak bitcoin dan eindelijk met de tot dan toe allerhoogste waarde ooit van 19.666 dollar. Deze koers werd behaald in 2017.
Inmiddels is de bitcoin koers gestegen naar 28.400 dollar. Dat is een stijging van bijna 9.000 dollar binnen een maand. De eindsprint lijkt voor het grootste deel te komen door grote fondsen en bedrijven die bitcoins willen kopen. De interesse bij consumenten begint nu ook langzaam op gang te komen.
Maar omdat de aanvoer van nieuwe bitcoins in mei is gehalveerd, is het aanbod op de markt minimaal. En zoals de eerste en meest belangrijke wet van middelbare school economie luidt: vraag en aanbod bepalen de prijs. En bij bitcoin overstijgt de vraag het aanbod ruimschoots.
[Afbeeldingen © Blockshirt.com – Adobe Stock]