Het was er eerst helemaal niet, toen zou het er alleen komen voor betalende klanten en uiteindelijk komt het er nu voor alle gebruikers van Zoom: end-to-end encryptie, Zoom heeft zeker toen de pandemie startte een enorme toename gezien in het gebruik. Echter kreeg het ook veel kritiek over zich heen omdat de dienst niet bepaald veilig is.
Inmiddels heeft het aangegeven dat die end-to-end encryption komt. Het komt in vier fases, of eigenlijk komen er vier testperiodes. De eerste start binnenkort en duurt 30 dagen. Wat er in de fases daarna volgt moet nog worden aangekondigd. Er is stiekem toch een klein verschil tussen de mensen die een betaald account hebben en mensen met een gratis account. Heb je een gratis account, dan moet je dit account eenmalig bevestigen, waarschijnlijk door je telefoonnummer achter te laten.
Als je wil weten of de end-to-end encryptie aanstaat, dan kun je dat zien in de linkerbovenhoek van Zoom. Zie je daar een groen schild, dan zit je inderdaad in een call met end-to-end encryptie. Nieuw is ook dat er een beveiligingscode in beeld te zien is, waarmee je kunt bevestigen dat je je in de goede call bevindt.
Er is meer dat naar Zoom komt. De videoconferentiedienst wordt voorzien van een marktplaats genaamd OnZoom. Hierin kun je virtuele evenementen inplannen. Dit kunnen bijvoorbeeld betaalde evenementen zijn, zoals kooklessen. Er kunnen echter wel maximaal 1.000 mensen meedoen. Betalingen kunnen worden gedaan via credit card of Paypal. Het is echter op dit moment allene nog in de Verenigde Staten beschikbaar. Ergens in 2021 moet daar verandering in komen, wanneer de mogelijkheid ook naar Europa komt.
Daarnaast is het mogelijk om apps zoals Asana in je Zoom-gesprek te integreren. Erg handig, want zo heb je je Dropbox-documenten bij de hand binnen Zoom. Je hoeft niet naar een ander scherm te gaan, je mist geen seconde van je videogesprek. De naam voor deze mogelijkheid is Zapps en er zijn meer dan 35 apps toe te voegen, waaronder Salesforce, ServiceNow, Atlassian (Trello) en SurveyMonkey. Kahoot is ook van de partij: een app die momenteel veel wordt gebruikt om quizzen te maken. Die worden al vaak in combinatie met een videoconferentie in Zoom gedaan, maar die moeten nu dus nog beter met elkaar communiceren. Of al die apps van derden meteen beschikbaar zijn, dat is onbekend.
Hopelijk zijn de andere fases van de end-to-end versleuteling niet al te lang: de videoconferentie-app laat ons hier al een erg lange tijd op wachten. Zeker nu we langer moeten thuiswerken dan in eerste instantie gedacht, is de vraag hiernaar enorm groot.