Waar het op de meest populaire social media toch vooral om foto’s gaat, is Twitter over het algemeen nog wel een plek waar tekst voor gaat. Grappig, want het is ook de plek waar tekst juist een karakterlimiet heeft. Twitter heeft echter concurrentie en die komt in de vorm van: Parler. We beantwoorden de vraag: wat is Parler en laten je weten waarom Amerikanen er zo dol op zijn.
Parler lijkt op Twitter, maar heeft als grote verschil dat het helemaal draait om vrije meningsuiting. Twitteraar Trump heeft regelmatig ruzie gehad met de directie van Twitter wanneer deze een tweet van de president achter een waarschuwing plaatste tijdens de Black Lives Matter-protesten.
Parler belooft niet te censureren, wat betekent dat je alles kan zeggen wat je wil: ook als je daarmee fake news verspreidt. Tegelijkertijd is er een grote beweging die angstig is voor de ontwikkeling van de vrije meningsuiting. Zo hebben 150 academici en activisten een brief ondertekend waarin ze zich uitspreken tegen de dreiging van censuur. Er is dus wel degelijk een grote markt voor. Onder de ondertekenaars bevinden zich bijvoorbeeld J.K. Rowling, Gloria Steinem en Francis Fukuyama.
Parler is een Amerikaans bedrijf dat inmiddels miljoenen gebruikers telt. Het in 2018 opgerichte Parler heeft zeker door de Amerikaanse verkiezingen een nog grotere schare aan fans om zich heen verzameld. Vooral rechts en conservatief, maar ook extremer: de neofascistische beweging Proud Boys bijvoorbeeld.
Het wordt steeds populairder naarmate de ‘oude garde’ meer censuur toepast. Denk aan Twitter op de tweets van Trump, maar bijvoorbeeld ook Reddit die bepaalde discussies sluit. Ja, dat zijn vaak discussies die worden gesloten in het nadeel van de rechtse politiek, waardoor je op Parler vooral veel republikeinen kunt vinden.
Parler staat het toe om 1.000 karakters te gebruiken in één bericht en belooft dat je mag zeggen wat je wil. Verder is het qua gebruik eigenlijk hetzelfde als Twitter: een retweet heet een ‘echo’ en een like heet een ‘vote’. Factchecken gebeurt niet automatisch, dat wordt overgelaten aan de gebruikers van Parler. Wordt er een Parler-bericht onderzocht, dan gelden de communicatieregels van de Verenigde Staten als leidraad voor of iets door de beugel kan.
Er is nog iets dat mensen aantrekt in het nieuwe platform: je privacy wordt veiliggesteld omdat de app je data niet trackt of deelt. Een vreemde claim, want je moet ook goedkeuring geven voor het gebruiken van je gegevens voor marketingdoeleinden. Daarnaast lijkt het erop dat iedereen welkom is. Heb je een ban te pakken bij Instagram of Twitter, dan praat je op Parler verder. Parler laat je echter niet tot in het einde der tijden praten: in de regels staat dat ze altijd gebruikers mogen bannen, zonder dat ze hier een reden voor hoeven te geven. In zijn community-richtlijnen staat overigens dat terrorisme, chantage en crimineel gedrag verboden zijn, dus dat vrije meningsuiting een ding is, wil niet zeggen dat alles mag.