Het is de film waar iedereen heel 2020 op heeft zitten wachten. Enerzijds omdat we de bioscoop een tijdje moesten mijden, en alle filmdistributeurs besloten films later uit te brengen, maar ook omdat Tenet een film is van Christoper Nolan. Niet voor niets draait er al sinds december een voorproefje van een stuk of tien minuten voor elke Imax-film: de hype rondom Tenet is groot. Maakt hij het waar? We vertellen het je in deze spoilervrije review.
Omschrijven wat Tenet is, dat is bijna niet te doen. Je kunt natuurlijk vertellen waar het verhaal omgaat, hoe geweldig de hoofdrolspeler zijn werk doet en welke toon Christopher Nolan weet neer te zetten, maar wat deze film allemaal doet met je hersenen en je psyche, dat is met geen pen te beschrijven. Tenet is niet gewoon een film om even rustig achterover gehangen te zitten kijken: deze film laat je een hele reis afleggen in je brein, op zoek naar antwoorden.
Dat is sowieso iets waar Nolan goed in is. Hoewel hij vooral bekend is door zijn iets eenvoudigere Dark Knight-films, is hij de man achter bijvoorbeeld Inception. Hij houdt van spionagefilms, intrige en spelen met concepten die we op dit moment nog niet kennen op aarde. Concepten die extreem verregaand en ingewikkeld zijn, maar die hij vaak zodanig weet te versimpelen dat er wel iets van te begrijpen is. Zelfs als ze in Inception droom in droom in droom gaan, dan kun je nog wel volgen wat er gebeurt en waarom.
Vergeet dat allemaal, want Tenet is niet die film. Tenet is de film waarvan je al vanaf de eerste minuut (de scene uit dat ‘proefstuk’ uit Imax) compleet je tanden in moet zetten, om vervolgens tot het allerlaatste stukje niet te kunnen loslaten. Tenet is een opeenvolging van de vragen: Wat is dit? Is er iets in de achtergrond waar ik op moet letten? Hoe doet hij dit? Kan dat wel in die wereld? Wat betekent het precies voor onze wereld als dit echt zou kunnen?
Gelukkig speelt John David Washington de sterren van de hemel. Hij weet soms met een komische of kritische noot te komen die de film goed kan gebruiken, al had daar wel nog wat meer in mogen zitten. Tenet maakt ons vooral hongerig naar meer Washington. Vooral in het begin in een scène waarin hij in een restaurant met een zeer posh Britse man moet praten, is hij onweerstaanbaar. En een tikkie onuitstaanbaar. Hij is slim, snel en heeft heel veel lef. Dat is dan ook precies de reden dat hij wordt uitgekozen voor de klus die hij moet doen.
Uiteindelijk draait Tenet namelijk om een man die moet zorgen dat hij de Derde Wereldoorlog voorkomt. Dat doet hij door de tijd te manipuleren. Echter weten we allemaal dat tijdreizen met zijn tol komt: wat zou er gebeuren als je inderdaad de mensen elimineert die de wereld er later bepaald niet beter op gaan maken? Dat is een vraag waar geen eenduidig antwoord op is, en die veelvuldig terugkomt in Tenet. Nolan lijkt in Tenet weinig zin te hebben om je aan de hand mee te nemen in zijn brein. Dat maakt het soms moeilijk om werkelijk contact te maken met waar de film om draait.
Het kostte Nolan tien jaar om ideeën voor deze film te verzamelen en zes jaar om het script te schrijven. Dat is zeker aan de film af te zien. Over alles lijkt te zijn nagedacht en je hoeft je zeker niet te schamen als je niet meteen meekrijgt wat Nolan allemaal bedoelt. Sterker nog, het valt niet allemaal te begrijpen, omdat het materie is die simpelweg zo ver van ons bed staat, dat je zeker bij de eerste keer kijken nog moet bedenken wat zich nu precies allemaal op je netvlies heeft geopenbaard, voordat je ook maar kunt beginnen te bedenken wat alles betekent, waarom en wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Een ware hersenbreker, in een adembenemend spannend jasje met geweldige sound editing die je hartslag lijkt te kunnen beïnvloeden.
Het geluid is hard, zeker als je de bioscoop uitloopt terwijl de geweldige beats van Travis Scott’s aftitelsong te horen zijn, maar laat ons je één ding op het hart drukken: ga deze film zien in Imax. Nolan heeft het speciaal in Imax-formaat geschoten, waardoor deze spannende actieflick het zeker waard is even naar Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Rotterdam of Tilburg te rijden.