Update 2 – Inmiddels lijken de producten van Garmin weer te werken naar behoren: de Garmin Connect-app schijnt weer informatie te synchroniseren van de sporthorloges van het merk. Interessant: Garmin heeft inmiddels toegegeven dat het inderdaad om een hack ging met ransomware. Of er echter ook miljoenen zijn betaald om iedereen weer up and running te krijgen met Garmin Connect, dat is onbekend.
UPDATE – De bovenstaande tweet is inmiddels geplaatst door Garmin, waarin het refereert aan een storing. Garmin geeft aan de storing zo spoedig mogelijk te willen verhelpen en dat mensen niet bang hoeven te zijn dat hun sportgegevens of persoonlijke gegevens nu verloren zijn. Die worden opgeslagen in het horloge en syncrhoniseren zoals het hoort wanneer Garmin Connect weer up and running is.
Originele bericht – De sporthorloges van Garmin zijn een van de meest bejubelde technische sportmaatjes ter wereld. De prijzen ervan liggen tussen de 100 en 300 euro en je gebruikt ze met de Garmin Connect-app. Klinkt allemaal goed, maar Garmin is momenteel al dagen niet beschikbaar. De reden? Een digitale gijzeling.
Er is een reden dat we er allemaal steeds op worden gewezen onze beveiliging op orde te hebben: niet klikken op phishing e-mails, zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden gebruiken en je gegevens niet met anderen delen. Zodra een kwaadwillende toegang heeft tot gegevens van jou of je bedrijf, kan dat voor vervelende situaties zorgen. Dat heeft Garmin ervaren, want de reden dat mensen al sinds 23 juli geen sportactiviteiten kunnen delen met hun sporthorloge is niet slechts een technische fout.
BleepingComputer schrijft dat hackers een bedrag van 8,5 miljoen euro vragen om een einde te maken aan de virtuele gijzeling. Er is dus sprake van ransomware, wat betekent dat het hackers is gelukt om software te installeren op een Garmin-computer, waarna deze bestanden en systemen heeft geblokkeerd. De blokkade kan worden opgeheven, maar daarvoor willen de hackers geld zien.
Deze informatie komt van een anonieme bron bij BleepingComputer. Garmin heeft zelf wel aangegeven dat het met problemen kampt waardoor zowel Garmin Connect als zijn klantenservice momenteel onbereikbaar is. Het heeft echter niet gespecificeerd dat het om een hack gaat, laat staan hoe hoog het losgeld is.
Zolang Garmin niets doet, lijkt het er in ieder geval sterk op dat gebruikers van een Garmin-horloge nog even niet kunnen koppelen met fitness-apps. Dat is lastig, want juist een app als Strava inspireert mensen om te presteren. Vaak volgen mensen elkaar binnen die app om bijvoorbeeld wedstrijden te houden.
Nog even volhouden dus. Het is overigens wel mogelijk om je hardloopdata handmatig in Strava te zetten. Of in andere apps, want Garmin maakt bijvoorbeeld ook fietscomputers waardoor je op de fiets kunt bijhouden wat je sportprestaties zijn. Toch zien we het vooral veel gebruikt worden in combinatie met hardlopen, zeker omdat de Garmin-sporthorloges vaak zijn voorzien van GPS waarmee je heel nauwkeurig je route kunt vastleggen.
Fotocredit: Tembela Bohle