08.07.2020
Gaming

​Esports-speler? Het is officieel een baan in China

By: Laura Jenny

BlogGaming

Als je aan huis gekluisterd bent, dan moet je creatief worden in hoe je je dagen spendeert. Je kunt natuurlijk de hele dag Netflixen op de bank, maar als je je baan kwijt bent, dan heb je iets nieuws nodig om geld te verdienen. In China kun je vanaf nu officieel e-sports-speler worden.

Esporter: een baan

Bloomberg schrijft dat de Chinese overheid de definitie van een baan heeft uitgebreid, waardoor diverse wat modernere beroepen erkend zijn. Zo kun je niet alleen esports-speler zijn, maar is blogger ook een officieel beroep. Het idee is om hiermee de hoge mate van werkloosheid te bevechten. Ook is het idee om freelance werken wat meer als echt werk te zien.

Het is ook eindelijk zover dat een online bedrijf beginnen een officieel beroep is. Of het nu gaat om een webwinkel of een bedrijf in het maken van websites: de overheid van het gigantische land erkent het nu als meer dan een hobby alleen.

Vooral voor afgestudeerden

Het betekent echter meer dan alleen een label. Het betekent dat je in incubator-programma’s kunt meedraaien, subsidies kunt krijgen tegen armoede en dat je het leger in moet. Het is dan ook vooral een regel die is bedoeld voor jonge mensen en studenten. Er schijnen namelijk wel 8,7 miljoen mensen afgestudeerden te zijn dit jaar, die natuurlijk allemaal op zoek gaan naar werk. Dat is al veel, maar door de pandemie zijn de omstandigheden ook nog eens heel slecht: er zijn al miljoenen werklozen.

Wil je als ‘in loondienst’ geregistreerd staan bij de overheid, dan hoef je maar 1 uur per week betaald het werk te doen, dus je hoeft maar één uurtje betaald te livestreamen of een paar betaalde blogs per week te tikken om officieel een beroep te hebben.

China straft

Hoewel het enigszins als iets positiefs klinkt, moet je er als inwoner van China geen misbruik van maken. Hoe het wordt bestraft is onbekend, maar het ministerie heeft universiteiten en scholen ingelicht dat ze de nieuwe regels moeten opnemen in hun systemen. Valse informatie wordt niet gewoon bestraft, maar ‘ernstig bestraft’, dus hopelijk worden er geen administratieve fouten gemaakt.

Share this post