Als je website nog HTTP gebruikt, dan doe je iets niet goed. HTTPS is de standaard. In een HTTPS-certificaat kun je zien of een website wel gebruikmaakt van de laatste encryptie-standaarden. Let’s Encrypt is een website die gratis certificaten uitgeeft en dat heeft het inmiddels al 1 miljard keer gedaan.
De non-profit-organisatie Let’s Encrypt is niet zomaar een groep mensen: het wordt gerund door Internet Security Research Group, wat bekend is door zijn leden van onder andere Mozilla, Akamai, Electronic Frontier Foundation (EFF) en de universiteit van Michigan. De certificaten die Let’s Encrypt uitgeeft zijn niet voor altijd geldig, maar voor drie maanden, je kunt echter het echter automatiseren zodat deze steeds opnieuw wordt verlengd.
In 2,5 jaar tijd is het enorm gegroeid. In 2017 had het al 46 miljoen websites geholpen en dat deden ze met slechts 11 fulltimers en een budget van 2,6 miljoen dollar. Inmiddels is dat 192 miljoen websites met 13 fulltimers en een budget van 2,2 miljoen dollar. Er worden dagelijks 1 miljoen certificaten uitgedeeld.
Er is de laatste tijd veel te doen rondom HTTPS. Zo heeft Apple aangegeven dat het HTTPS-certificaten in Safari afwijst wanneer deze langer dan 13 maanden geldig zijn. Het is immers na zoveel tijd allang niet meer veilig. Op zich doet Let’s Encrypt dat goed met de geldigheid van 3 maanden, maar ook die loopt tegen problemen aan. Hackers hebben het op de certificaten gemunt om phishingsites te maskeren. Inmiddels is de domeinvalidatie opgeschroefd om dit tegen te gaan.
HTTPS betekent HyperText Transfer Protocol Secure. Waar bij HTTP geen gegevens werden versleuteld om ze weerbaarder te maken tegen hackers, is dat bij HTTPS wel het geval. HTTPS is essentieel zodra het gaat om persoonlijke gegevens, dus niet alleen betalingen per creditcard of iDeal, maar ook simpelweg een formulier waarop je je naam en e-mailadres invoert.