Nio Limited, beter bekend als de Chinese Tesla, kampt al tijden met een geldtekort. Het coronavirus lijkt het bedrijf nu de definitieve nekslag te geven en een faillissement lijkt onafwendbaar.
Het coronavirus heeft de Chinese economie lamgelegd. Alle industrieën krijgen klappen, maar vooral de automobielsector heeft het moeilijk. Nio heeft nooit grote successen gekend. Het bedrijf was nooit winstgevend en kampte met negatieve winstmarges.
Vorig jaar kondigde Nio aan dat het niet genoeg geld had om nog een jaar te overleven. Er werd inderhaast $ 100 miljoen opgehaald bij investeerders. Tot overmaat van ramp kampt Nio ook met flinke schulden. Als Nio niet snel winst maakt, zullen nieuwe financiering uitblijven waardoor de EV-maker failliet gaat.
Op 13 februari werd bekend gemaakt dat Nio de salarisbetalingen voor januari met zes dagen zou vertragen. Salarissen zouden worden gestort op 14 februari in plaats van 8 februari. Toevallig was 14 februari de datum waarop Nio de eerder opgehaalde $ 100 miljoen incasseert. Er gaat dan meteen zo’n $ 30 miljoen aan salarissen uit dus de situatie is nijpend.
Aangezien Nio in het laatste kwartaal meer dan $ 300 miljoen heeft verloren, lijkt een faillissement onvermijdelijk. De omzet van Nio daalde met 11,5% op jaarbasis, min of meer in lijn met de algemene daling van Chinese autoverkopen.
Xu Haidong, assistent-secretaris-generaal van de China Association of Automobile Manufacturers verwacht dit jaar geen herstel voor de Chinese automobielsector. Het enige dat Nio nu kan redden, is een reddingsactie door de Communistische Partij van China.