Escape rooms zijn al jaren mateloos populair en inmiddels in zo’n beetje elke Nederlandse plaats te vinden. Van redelijk eenvoudig ingerichte puzzelkamers tot in de details uitgewerkte rooms, je bent wel even bezig om ze af te lopen. Voor wie nog veel vaker en meer wil puzzelen, zijn er nu postmysteries. Met deze uitgebreide puzzelpakketten, die je inderdaad per post ontvangt, ben je wel even zoet.
Dankzij crowdfunding lukte het Puzzelpost in 2017 om het eerste postmysterie van Nederland op de markt te brengen. Het Boekanier Dossier is inmiddels meer dan 3000 keer verkocht. En net als in een escape room, moet je zelf aan de slag om allerlei documenten te ontcijferen.
Wie een postmysterie bestelt, ontvangt een archiefdoos vol met vergeelde kranten, plattegronden, politierapporten en meer. Je bent met het oplossen ervan ongeveer een avond bezig. Als je er niet uitkomt kun je via de website om hints vragen. Eigenlijk een soort escape room bij je thuis dus en geschikt om met een groep (vrienden of familie) te spelen.
Postmysteries zijn al behoorlijk populair, maar in ons land nog niet heel bekend. In 2017 was de hype rondom escape rooms op zijn top en ontstond het idee van puzzelervaringen voor thuis. Omdat je in escape rooms meestal maar een uur de tijd hebt, is er bij postmysteries meer aandacht voor het verhaal.
Vooral in de Verenigde Staten zijn er door tientallen verschillende uitgevers al postmysteries ontwikkeld. Sindsdien groeit het internationale aanbod aan puzzelpakketten explosief. Ook in ons land zijn inmiddels een aantal aanbieders actief.
Puzzelpost komt deze week met Het Wildeman Geheim. Volgens de makers beleef je ‘een intense ervaring, waarbij je als speler zelf diep betrokken raakt in de lotgevallen van de hoofdpersonages.’ Het verhaal borduurt voort op dat van het eerste uitgebrachte mysterie Het Boekanier Dossier. De postmysteries koop je los of als abonnement.
Als je in escape rooms normaal gesproken moeite hebt om tijdig te ontsnappen (zoals ondergetekende), dan zijn de postmysteries ideaal. Hiervoor is namelijk geen tijdslimiet. Je lost een postmysterie gemiddeld met 1 tot 4 á 5 spelers op.