Cryptocurrency, “vroeger” nog het speeltje van de echte nerds, maar nu bijna niet meer weg te denken uit het toekomstbeeld. Bitcoin is nog altijd de moeder aller cryptocurrencies. Toch zijn er nog veel meer andere interessante ontwikkelingen in de wereld van crypto. Ethereum, de grootste cryptocurrency na bitcoin, maakt binnenkort een belangrijke transformatie door. Dit is wat er gaat gebeuren!
Nee, Ethereum kan je niet eten. Ethereum kan je wel voor een breed scala aan andere toepassingen gebruiken. Ethereum is een blockchain-netwerk dat net als Bitcoin transacties vastlegt. Deze transacties kunnen, nadat ze aan de blockchain zijn toegevoegd. op vrijwel geen enkele manier aangepast worden. Dit komt omdat de blockchain eigenlijk een grootboek is waarvan duizenden computers dezelfde versie bezitten. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om een transactie aan te passen, gezien iedereen direct door zal hebben dat jouw versie van het grootboek niet klopt.
Waar Bitcoin puur bedoeld is voor het versturen van digitaal geld, kan Ethereum veel meer! Ethereum kan namelijk computercode uitvoeren in de vorm van smart contracts. Deze contracten staan opgeslagen op de blockchain en worden uitgevoerd door zogeheten miners. Het is dankzij deze digitale contracten mogelijk om zonder tussenpartij een set instructies uit te voeren zodra aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Een simpel voorbeeld is een huurovereenkomst:
“Een huurder sluit een contract met verhuurder. Elke 1e dag van de maand betaalt de huurder x aantal ETH aan de verhuurder totdat het contract na 365 dagen verloopt.”
Zodra beide partijen dit contract hebben ondertekend kan geen van de twee er iets aan aanpassen en wordt elke eerste dag van de week het overeengekomen bedrag aan ETH overgemaakt naar de verhuurder. Zo is het niet langer nodig om te vertrouwen op een derde partij en hoeft de verhuurder ook niet achter zijn centen aan wanneer de huurder niet betaalt; dit kan namelijk niet meer gebeuren.
Ethereum kan hierdoor bijvoorbeeld ook ingezet worden voor een transparante toeleveringsketen. Een fabrikant kan elk stapje van zijn productieproces vastleggen, welke de klant vervolgens in kan zien. Ook kunnen concertkaartjes op Ethereum worden uitgegeven. Zo weet je zeker dat je een écht kaartje bezit! Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Nu zijn veel investeerders en gebruikers aan de gang met ethereum kopen. Dit komt vanwege een aanstaande update van het netwerk. Op dit moment verslinden ethereum miners kilowattuur na kilowattuur om transacties te verwerken. Hiervoor moet een miner ingewikkelde rekensommen oplossen om te kunnen bewijzen dat de transacties die een miner toevoegt ook daadwerkelijk kloppen. Zouden de transacties niet kloppen dan zou de miner bijzonder veel energie en daarmee kosten verspillen. Dit heet ook wel Proof-of-Work.
Met Ethereum 2.0 stapt het netwerk echter over op Proof-of-Stake. In plaats van ingewikkelde rekensommen op te lossen kunnen netwerkdeelnemers ETH vastzetten, ook wel staken genoemd. Zodra zij dit hebben gedaan mogen zij transacties goed gaan keuren; een taak die dus op dit moment nog vervuld wordt door de miners. Voor het staken ontvangen gebruikers een vergoeding die je kan zien als rente. Het idee hierachter is dat, wanneer jij een aanzienlijk aantal ETH vast hebt zitten in het netwerk, je niet zomaar foutieve transacties toe zal voegen. Daar zou je immers ook jezelf mee hebben.
Uiteraard is bovenstaande uitleg ietwat kort door de bocht. Toch is ETH 2.0 interessant om in de gaten te houden de komende tijd aangezien het ‘t netwerk vele malen zuiniger en sneller zal maken. Daarnaast kan het interessant zijn met het oog op de ethereum koers. Doordat men minimaal 32 ETH moet hebben om te kunnen staken is de vraag naar de digitale valuta de afgelopen periode enorm toegenomen. Traders, gebruikers en investeerders die ethereum kopen hopen naast op een mooie bonus door de stijgende ethereum koers, ook een steentje bij te kunnen dragen aan de futurische wereld van morgen!
[Fotocredits © evgenius1985 – Adobe Stock]