E-commerce staat nooit stil en jouw webshop dus ook niet. Door het continu analyseren, doorontwikkelen, verbeteren en optimaliseren van jouw webwinkel speel je in op het klantgedrag en de bijkomende nieuwe mogelijkheden. Om dit mogelijk te maken is het heel belangrijk om jouw website goed te onderhouden. Website onderhoud maakt niet alleen jouw webshop up-to-date en snel, het zorgt er ook voor dat het een veilige online omgeving is voor jou én je bezoekers. Dit verkleint ook de kans om gehackt te worden.
In dit artikel leggen we verder uit waarom het onderhouden van een website zo belangrijk is en hoe je het basisonderhoud binnen WordPress zelf kan doen. Toch liever onderhoud uitbesteden? Ga naar WPOnderhoud.nl voor WordPress onderhoud, optimalisatie en website ontwikkeling.
Er zijn talloze problemen in WordPress die veroorzaakt kunnen worden door verkeerd of gebrekkig onderhoud. Gevolg hiervan is een niet optimaal functionerende webshop en dat zorgt op zijn beurt weer voor problemen bij (potentiële) klanten. Een aantal veel voorkomende fouten zijn:
Vooral bij WooCommerce webshops, waarbij er extra plugins zijn geïnstalleerd voor extra functionaliteiten, heb je sneller last van foutmeldingen of errors na een onzorgvuldige update. Doe zo’n update dus niet even snel tussendoor, maar neem er echt de tijd voor en ga aandachtig te werk. De basis onderhoudswerkzaamheden zijn niet al te lastig, maar je moet wel weten wat je doet en waarom.
Start altijd met het maken van backups voordat je begint met het onderhoud van jouw WordPress website. Deze stap is erg belangrijk, maar wordt echter vaak vergeten. Zonder backups kan je onverwachts in de problemen komen. Een computer zal jou namelijk niet op de hoogte brengen voordat hij stuk gaat, en ook een hacker zal jou niet waarschuwen als hij van plan is om bij jou in te breken. Wanneer er zich zo’n situatie voordoet en je hebt geen backup, dan is de kans groot dat je al je bestanden kwijt bent en vrijwel opnieuw kan beginnen. En dat wil je niet!
Na deze strenge woorden geven we je nu graag tips mee waar je wat mee kan. Allereerst raden we je dus aan om regelmatig backups te maken, maar ook om deze backups op verschillende locaties op te slaan. Aan een backup op je computer heb je niks meer als je computer stuk is. Het is dus verstandig om backups ook op een externe plek op te slaan, zoals een externe harde schijf en in een cloud. Er zijn verschillende plugins, bijvoorbeeld UpdraftPlus en VaultPress, die jouw backups direct bewaren op een externe plek.
Je kan op verschillende manieren backups maken: automatische via WordPress, handmatig via FTP of via jouw hostingpartij. Wanneer jouw hostingpartij backups maakt, is het toch raadzaam om ook te zorgen voor eigen backups. Je wil immers niet afhankelijk van jouw hostingpartij. Hoe vaak je moet updaten hangt af van jouw WordPress webshop. Hoe actiever je bent, hoe vaker je moet updaten. Draai minimaal een keer per maand een volledige update en als je met grote regelmaat aan jouw website werkt, dan is het nodig om wekelijks of zelfs dagelijks te updaten.
Na het maken van de backups ben je klaar om te starten met de updates voor WordPress. Dit gaat niet alleen om de updates voor de core, maar ook de updates voor plugins, thema’s en PHP versie. Controleer elke maand alle beschikbare updates en laat jouw WordPress altijd draaien op de laatst beschikbare versie. Deze zijn altijd te vinden in het dashboard onder het kopje ‘updates’.
Het is verstandig om na het updaten de belangrijkste functionaliteiten van jouw webshop te testen. Mocht er iets niet juist werken, dan ben je er op tijd bij en kan je het probleem direct oplossen middels een backup restore.
In de loop van de tijd zal je plugins en thema’s hebben geïnstalleerd en vervolgens niet meer gebruiken. Deze oude geïnstalleerde plugins en thema’s maken jouw website kwetsbaar. Oude plugins en thema’s kunnen namelijk beveiligingslekken bevatten en worden dus gebruikt door aanvallers om kwaad te doen. Ga dus regelmatig door jouw downloads heen en wees kritisch op welke plugins je regelmatig gebruikt. Verwijder vervolgens de ongebruikte installaties.
Daarnaast maken oude plugins en thema’s jouw website zwaarder en dat zorgt ervoor dat jouw pagina’s trager laden. Dat tast de gebruiksvriendelijkheid van jouw WordPress website aan. Dat heeft weer negatieve invloed op de ranking in Google en uiteindelijk ook op de conversies. De ongebruikte plugins en thema’s enkel deactiveren is onvoldoende, let er dus op dat je ze ook daadwerkelijk verwijderd.
Wees je ook altijd bewust van wat je installeert in WordPress. Niet alle plugins en thema’s zijn even schoon en betrouwbaar. Lees dus altijd eerst de reviews in Google, WordPress of Themeforest en controleer het aantal updates en hoeveel gebruikers dat thema of desbetreffende plugin gebruiken. Deze gegevens zeggen veel over de veiligheid van de plugins en thema’s.
Ook gebruikers kunnen schade aanrichten op jouw WordPress website. Daarom is het van belang om het aantal gebruikers te beperken en oude gebruikers te verwijderen. Geef elke gebruiker de rechten die nodig zijn om zijn of haar taken uit te kunnen voeren. Niet elke gebruiker hoeft beheerder te zijn.
In de praktijk blijkt dat veel gebruikers onbewust hetzelfde wachtwoord gebruiken. Dat is dan vaak een standaard wachtwoord zoals ‘wachtwoord123’ en dat maakt je een makkelijk doelwit voor hackers. Hanteer daarom voor elke gebruiker een veilig wachtwoord met minimaal tien karakters. Je kan hiervoor een password generator gebruiken. Laat elke gebruiker ook regelmatig dit wachtwoord veranderen.
Je WordPress database bevat alle inhoud en instellingen van jouw website. Veel van deze informatie is cruciaal om jouw webshop draaiende te houden, maar in de database staan ook veel overbodige gegevens. De database wordt steeds groter en raakt dus ook vervuild met data die je niet meer gebruikt. Dit heeft ongunstige invloed op de prestaties van jouw website. Zorg er daarom voor om je WordPress database regelmatig op te schonen en te optimaliseren. Dit kan je simpel doen met de plugin WP Optimize of via PHPMyAdmin. Hoe beter je de database onderhoudt, hoe sneller en efficiënter jouw website werkt!
WordPress beschikt over verschillende plugins om je te ondersteunen bij het beveiligen van jouw webshop. Het kan namelijk zomaar zijn dat jouw WordPress website verborgen fouten bevat, of spampagina’s en ongewenste informatie, zonder dat jij daarvan op de hoogte bent. Google Search Console of Google Safe Browsing kunnen je helpen om te achterhalen of je getroffen bent door internetcriminelen.
Met de plugin Wordfence kan je het aantal inlogpogingen beperken, IP adressen blacklisten en gebruik maken van inloggen via QR codes. Ook is het verstandig om de url-path the wijzigen. De login binnen WordPress is standaard ‘/wp-admin’ en door het te wijzigen maak je het minder toegankelijk voor onbevoegden. Dit is mogelijk met de plugin WP Hide.
Webshops die niet goed worden onderhouden lopen het risico dat de webshops niet meer optimaal werken enniet goed beschermd zijn tegen hackers of virussen. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om alle updates uit te voeren, en op regelmatige basis oude plugins te verwijderen, de database op te schonen en securityplugins te gebruiken. Vergeet niet om backups te maken voordat je begint aan het onderhoud van jouw WordPress webshop. Door regelmatige zorg aan jouw website blijf je online zichtbaar en vergroot je de kansen op succes.