Nu het eerste half jaar van 2020 is gepasseerd, blikt TEDxAmsterdamWomen vooruit. Ditmaal met een nieuwe stuurvrouw. Afgelopen jaar droeg Marian Spier, voormalig licensee en oprichtster van TEDxAmsterdamWomen, na tien succesvolle edities het stokje over aan Helene Geijtenbeek.
Ondanks de onverwachte start van 2020 is ze vastberaden om ook dit jaar een inspirerend event neer te zetten. Digitaal, fysiek of een mix tussen die twee – dat er weer een event komt is zeker. Met een groep van 30 vrijwillige professionele werkt TEDxAmsterdamWomen hard aan het vinden van de juiste vorm voor deze editie en, nog belangrijker, de juiste sprekers. Vandaag maakt het platform het thema voor 2020 bekend: courage to connect.
TED, het internationale platform dat sinds 1984 ‘ideas worth spreading’ met de wereld deelt, heeft wereldwijd honderden communities. Deze zijn te herkennen aan het x’je – TEDxNewYork, TEDxDelhi etc. – draaien altijd op vrijwilligers en worden bestuurd volgens de globale basisregels en principes van TED. Zo ook TEDxAmsterdamWomen dat tien jaar geleden werd opgericht door Marian Spier. Tientallen sprekers verder is het event uitgegroeid tot een waar fenomeen in de stad.
Het afgelopen decennium passeerden grote namen op het gebied van techniek, wetenschap, entertainment en maatschappij de revue: o.a. drievoudig Paralympisch wereldkampioen Bibian Mentel, cardioloog Harriëtte Verwey en voormalig Minister van Buitenlandse Zaken van Somaliland slash pionier in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis, Edna Adan Ismail. Wat het women-event onderscheid van de andere events is de focus op vrouwen die aanzetten tot revolutionaire veranderingen in, soms vastgeroeste, systemen en specifieke vrouw-gerelateerde onderwerpen. Vanaf dit jaar zal Helene Geijtenbeek (48) als licentiehouder en daarmee stuurvrouw van de organisatie optreden.
Geijtenbeek is enthousiast over haar nieuwe rol als licentiehouder van TEDxAmsterdamWomen en vol goede moed over de editie van dit jaar.
“Net als voorgaande jaren is de organisatie vastberaden om een podium te bieden aan inspirerende persoonlijkheden met goede, blik verruimende ideeën. Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat iedere groep uit de samenleving vertegenwoordigd zal zijn, wat niet noodzakelijkerwijs betekent dat we alleen maar vrouwen gaan zien. Uiteraard zorgt de pandemie voor een aantal praktische uitdagingen, maar ik ben er zeker van dat we dit jaar weer net zo’n veelbelovende editie zullen optuigen als andere jaren.”
Naast het coronavirus blijven de recente gebeurtenissen, demonstraties en discussies over wereldwijd racisme en ongelijkheid niet onopgemerkt. “In tijden van crisis is connectie belangrijker dan ooit – binnen persoonlijke kring, in de maatschappij en wereldwijd. Toch kwam het thema van dit jaar al ter sprake vóórdat het roemruchte virus opdook. Het gaat dan ook over connectie in de breedste zin van het woord en tussen vele lagen. Zo moeten we als vrouw in het bedrijfsleven, juist ook de connectie met mannelijke collega’s zoeken – waar liggen onze verschillen en overeenkomsten, hoe kunnen we van elkaar leren? Hoe kan oud leren van jong? En hoe maken we verbinding met mensen uit andere culturen, zonder in patronen van vooroordelen en wantrouwen te vervallen? Dat kunnen we alleen als we die connectie aan durven gaan,” aldus Geijtenbeek.
Dat ook dit jaar nationale- en internationale sprekers worden benaderd om vanuit hun eigen perspectief een bijdrage leveren, staat buiten kijf. Of deze bijdrage wordt geleverd op een fysiek podium of via een livestream staat nog niet vast. Zoals alle, wereldwijde TEDx women-events, vindt ook TEDxAmsterdamWomen dit jaar plaats tussen 13 en 29 november.
Photo by Chelsi Peter from Pexels