Als je op zoek bent naar een televisie, dan zijn er altijd veel vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. Wat is je budget? Welke ruimte heb je? Hoe groot wil je dat je scherm is? Heb je een mening over de voet van de televisie, of hang je hem op? Wat verwacht je van de beeldkwaliteit? Er is veel om rekening mee te houden en de prijs kan aardig oplopen. Dit is waarom een OLED-televisie van Sony nog niet zo’n slecht idee is.
OLED is vaak duurder dan een LCD-scherm, maar daar zijn heel duidelijke redenen voor. OLED geeft namelijk door het materiaal waarvan het scherm gemaakt is een aanzienlijk kleurrijkere weergave van wat er op het scherm te zien is. Je smartphone is waarschijnlijk ook voorzien van een OLED-scherm. Het is niet voor niets dat telefoons en televisies met zo’n scherm zo dun zijn: er is namelijk geen achterverlichting nodig zoals bij LCD.
Doordat het organische materiaal waarvan het OLED-scherm is gemaakt zo goed is in licht doorgeven, kan ook het contrast heel duidelijk worden weergegeven. Diep zwart is immers aanzienlijk makkelijker te maken zonder al dat licht aan de achterkant. De miljoenen pixels verlichten zichzelf. OLED-televisies zijn wel vaak wat duurder, dus reken op een prijs van tussen de 1.000 en 4.000 euro voor een flinke televisie.
Een goed voorbeeld van een OLED-televisielijn is die van Sony. Zo heeft het een nieuw A8-toestel dat het nieuwe paradepaardje is van de televisiemaker. De OLED-televisies van Sony zijn voorzien van technologie waardoor de televisie allerlei content zelf naar 4K-resolutie kan opschalen. Dat is erg handig, want op diverse streamingdiensten is zeker niet alles in 4K. Fijn dus dat je televisie die iets minder scherpe input toch weet om te zetten naar die mooie 4K-kwaliteit die de televisie kan vertonen. Mocht je dus denken dat een 4K- of 8K-televisie nog niet helemaal zijn vruchten afwerpt, dan moeten we je ongelijk geven.
Veel OLED-televisies van Sony maken namelijk gebruik van X1 Ultimate of X1 Extreme. X1 Extreme kan beelden die niet 4K zijn veel mooier weergeven. X1 Ultimate is tweemaal zo snel als de Extreme en verrijkt 4K-beelden met texturen en details uit de echte wereld. Er gaat daarna Object-based Super Resolution overheen, waardoor de resolutie van het onderwerp op televisie verandert in structuren die levensecht lijken. Natuurlijk zal die meer dan tien jaar oude aflevering Top Chef op Netflix dat minder goed kunnen tonen dan een natuurdocumentaire uit 2010, die waarschijnlijk met veel betere camera’s is opgenomen. Toch is er bij beiden wel degelijk een verschil waar te nemen, vergeleken met een televisie die deze technologie niet heeft.
Het fijne aan Sony-smart-tv’s is dat er gebruik wordt gemaakt van besturingssysteem Android. Hierdoor heb je altijd duizenden apps tot je beschikking, waaronder veelgebruikte apps als Pathé Thuis, NPO Start en YouTube. En een handige ingebouwde Chromecast om content van je telefoon of laptop via Wifi op je televisie te tonen.
Zo is de SONY Bravia KD-55AG8 populair. Hij is met 55 inch een perfect formaat: niet overmatig groot, en niet te klein. Zeker als je in een appartement woont waarbij je vrij dicht op je televisie zit, dan is dit een goede match. Bovendien is het geluid ook super van deze televisie, het lijkt vanuit het scherm recht je oren in te gaan. Klik hier om meer te lezen over SONY Bravia KD-55AG8. Zijn iets duurdere broer heet SONY KD-55AG9. Deze televisie heeft betere specificaties, waardoor hij sneller reageert en de content er nog mooier uit komt te zien. Klik hier om meer te lezen over SONY KD-55AG9.
Wil je toch iets groter? Dan is er de SONY Bravia KD-65AG8 van 65 inch. Meer info over de SONY Bravia KD-65AG8 lees je hier, of zijn duurdere ‘broer’ SONY KD-65AG9. Die is net zo groot, maar bevat een betere processor waarmee hij niet alleen sneller is, maar ook nog beter content kan ‘upgraden’ naar 4K-kwaliteit. Klik hier om meer te lezen over SONY KD-65AG9.
Er zijn ook tv’s in nog duurdere prijscategorieën, zoals de SONY KD-77AG9, SONY KD-55A85 en SONY KD-65A85. KD-77AG9 is een flinke jongen van 77 inch met heel dunne randen en een voet die niet teveel de aandacht trekt, waardoor je gefocust blijft op de pracht en praal op het scherm. Alles over de SONY KD-77AG9 lees je hier. Die twee laatsten zijn interessant, want dat zijn de meest uitgebreide televisies van Sony.
De nieuwe Sony A85 heeft als speciale eigenschap Ambient Optimization. Het beeld en het geluid wordt aangepast aan je omgeving. Erg handig, want als je in het donker televisie kijkt, dan heb je waarschijnlijk minder behoefte aan een bak licht dan overdag wanneer je misschien wat last hebt van een zon in je scherm. Qua geluid kan deze 4K Ultra HD-tv ook rekening houden met de ruimte. Heb je bijvoorbeeld veel gordijnen en kleden of is het een wat holler klinkende ruimte? Sony A85 past zich erop aan.
Het geluid is extra bijzonder op OLED-tv’s uit de a-serie van Sony, zoals die A85. De televisie gebruikt hiervoor namelijk geen speakers. Dankzij Acoustic Surface-technologie wordt het beeldscherm van het toestel één grote speaker. Praktisch de hele voorkant van de televisie wordt gebruikt om geluid te laten klinken en juist omdat de televisies vaak vrij groot zijn, biedt die oppervlakte een geweldige akoestiek.
De OLED-televisies van Sony zijn te herkennen aan hun strakke design met subtiele pootjes. De behuizing ziet er natuurlijk uit en Sony probeert in elke televisie mooie dunne randen te creëren. Zo is er meer ruimte voor het beeld, zonder dat een omlijsting je uit de film-ervaring haalt.
Op zoek naar een nieuwe OLED-televisie en lijkt deze je wat? Klik dan hier voor meer info over de Sony KD-55A85. Heb je wat meer geld te spenderen, dan kun je ook kiezen voor de SONY KD-65A85. Voor de SONY KD-65A85 klik je hier voor meer info.
Sponsored Story