2020 is inmiddels goed en wel onderweg. Dat betekent dat het waarschijnlijk hoog tijd is om te checken of je goede bedrijfsvoornemens ook echt in de praktijk tot wasdom zijn gekomen. Maar éérst is er nog een verplicht nummertje: de boekhouding van 2019 tot een goed einde brengen. We hebben zes tips voor je waarmee je dit op een even correcte als nauwkeurige wijze voor elkaar krijgt.
Tsja – de boekhouding op orde houden. Het is voor de meeste zelfstandigen géén favoriete bezigheid en daarom worden zaken als de jaarafsluiting doorgaans doorgeschoven naar een boekhouder of accountant. Niet iedere zzp’er heeft daar echter budget voor – en sommigen willen er simpelweg niets aan besteden. Tenslotte bespaar je behoorlijk wat kosten uit door je boekhouding zelf te verzorgen.
Dat leidt er natuurlijk toe dat je niet onder de jaarafsluiting uit komt, maar no worries. Zó loods je jezelf wel door deze wirwar aan administratieve verplichtingen heen.
Deze eerste tip klinkt als een no brainer – en dat is het eigenlijk ook. Feit blijft dat de meeste ondernemers pas beginnen met bonnetjes en facturen verzamelen op het moment dat de boekhouding écht op orde moet zijn. En dat werkt averechts en tijdrovend. Je bespaart jezelf tijd, en dus geld, wanneer je gedurende het hele kalenderjaar je spullen goed op orde houdt.
Ben je gewoon een onverbeterlijke sloddervos? Dan is het handig om eerst alles te verzamelen voor je de boel indient. Dat zorgt in ieder geval voor overzichtelijkheid en werkt zodoende een stuk efficiënter.
Een teveel aan papierwerk leidt meestal tot een situatie waarbij je door de bomen de bos niet meer ziet. Daarom is het belangrijk te weten welke gegevens je in ieder geval nodig hebt. Normaal gesproken vereist een jaarafsluiting van je boekhouding in ieder geval alle facturen die betrekking hebben op je omzet en je kosten én bankmutaties van alle relevante rekeningen. Daarnaast heb je waarschijnlijk een overzicht van zakelijk gereden kilometers (ook gefietste kilometers!), een administratie van je uren en een overzicht aan mogelijke investeringen nodig.
Sommige gegevens zijn belangrijk voor specifieke groepen. Wie een eigen huis bezit, heeft een jaaroverzicht van de hypotheek nodig, net als een WOZ-overzicht. Heb je, naast je zzp’erschap, ook in loondienst gewerkt? Dan vereist je jaarafsluiting een jaaropgave van dat dienstverband. En vormen jij en je partner een fiscale eenheid? Dan heb je ook financiële info van je wederhelft nodig.
Het klinkt heel logisch – en dat is het natuurlijk ook – maar hetgeen je indient als jaarafsluiting moet natuurlijk wel kloppen. Bekijk daarom goed of alles wel is betaald – en of jij wel alles hebt betaald. Zorg er ook voor dat je de btw corrigeert als er nog een achtergebleven factuur bijzit.
Een telefoon die je ook voor zakelijke communicatie gebruikt? Een gelezen boek met speciale aandacht voor vakkennis? Koffie voor op het kantoor? Allemaal aftrekbaar als kostenpost. Wanneer je dit soort elementen (deels) zakelijk opgeeft, druk je de winst en betaal je minder belasting – en dat kan al gauw flink schelen.
Inkomstenbelasting en omzetbelasting – die kennen we. Maar zzp’ers zijn ook gebonden aan de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering: een blauwe envelop die relatief vaak over het hoofd wordt gezien, of in ieder geval onverwacht uit de brievenbus wordt gevist. Desondanks kan deze verplichte zorgverzekering nog behoorlijk prijzig zijn – in het ergste geval gaat het om ruim 2.500 over het hoofd geziene euro’s. Zet dus altijd iets opzij voor deze vaak gemiste aanslag.
Weet je van jezelf dat de jaarafsluiting veel tijd rooft, maar heb je alsnog geen zin om je boekhouding uit te besteden? Dan kan een zzp boekhoudprogramma je alsnog behoorlijk wat tijd en geld schelen. Een prima tussenoplossing, dus.
[Fotocredits © BillionPhotos.com – Adobe Stock]