28.01.2020
Online

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline

De groei van het aantal domeinnamen met de Nederlandse .nl extensie neemt af. En domeinnamen met nieuwe extensies, zoals .shop, .online en .fun, zijn juist in opkomst. Dit en meer blijkt uit een nieuw domeinnaamonderzoek dat is uitgevoerd door Hostnet.

Groei van .nl neemt af

De groeispurt die .nl voorheen doormaakte, neemt eigenlijk al sinds 2013 af. In dat jaar steeg het aantal domeinnamen nog met 5,3% (SIDN, 2019). Afgelopen jaar was dit slechts 1,3%. Weliswaar meer dan de 0,7% in 2018, maar .nl haalt niet meer het niveau van vroeger. “Als je kijkt naar het aantal .nl domeinnamen in de afgelopen 8 jaar, zie je duidelijk dat de groei afvlakt”, aldus Bas Schouten, Productmanager Domeinnamen bij Hostnet.

Nieuwe extensies populairder

Domeinnamen van nieuwe extensies zijn daarentegen steeds meer in trek. In 2019 groeiden ze gezamenlijk met 19,1%. Om een voorbeeld te noemen: .shop steeg met 3,9% in vergelijking met 2018 (Ntldstats, 2019). De extensie .online groeide zelfs met 34,3%. En de grootste winnaar is .fun met een toename van 212,8%.

De populariteit van nieuwe extensies wordt mede veroorzaakt doordat (korte) domeinnamen bij de traditionele extensies, zoals .nl en .com, al bezet zijn. Schouten vervolgt: “De kans is groter dat ondernemers met nieuwe extensies een domeinnaam registreren die korter, relevanter en herkenbaarder is.

<i>Het aantal .nl domeinnamen per jaar.</i>
Het aantal .nl domeinnamen per jaar.

.amsterdam verliest aan populariteit

Niet alle nieuwe extensies deden het goed in 2019. Het aantal .amsterdam domeinnamen nam bijvoorbeeld met 9,1% af. Schouten: “De uitgevende instantie stopte tijdens de start veel tijd en geld in promotie. Hierdoor groeide de extensie hard. Vervolgens werd de groei redelijk stabiel en daalde deze uiteindelijk na oktober 2018. Waarschijnlijk doordat er minder tot geen promotie plaatsvond en er langzamerhand .amsterdam domeinnamen werden opgezegd.” Toch is .amsterdam nog een van de grootste nieuwe extensies in Nederland (Ntldstats, 2019). Ook .club en .frl (Friesland) waren afgelopen jaar minder in trek. Het aantal .club domeinnamen nam af met 9,3%. De nieuwe extensie .frl daalde met 7,4%.

Nieuwe extensies blijven groeien

De verwachting is dat nieuwe extensies ook in 2020 en de jaren erna goed presteren. Schouten: “De uitgevende instanties investeren veel tijd en geld in nieuwe extensies. Ze bieden bijvoorbeeld een actieprijs aan of maken reclame om naamsbekendheid te genereren. Vervolgens kom je op internet steeds vaker websites tegen die een domeinnaam hebben met een nieuwe extensie. Daardoor worden ze gewoner bij het publiek.

Het staat vast dat de extensies die de komende jaren worden uitgegeven een groot of klein deel van de markt gaan overnemen. Daarbij verwacht Schouten dat ze in de toekomst samen een steeds groter marktaandeel krijgen.

<i>.online neemt flink toe</i>
.online neemt flink toe

Leuke feitjes

Wist je dat:

  • De extensie .nl op plaats 6 staat in de top 10 meest geregistreerde landextensies? En wereldwijd op nummer 9 van alle geregistreerde extensies?
  • De extensie .nl na de eerste helft van 2019 een marktaandeel had van 3,7% van alle landextensies bij elkaar? En 1,7% van alle wereldwijde extensies samen?
  • Er 200.000 minder geregistreerde .eu domeinnamen zijn sinds de aankondiging van de Brexit in 2018? De eigenaar moet namelijk een Europees paspoort hebben.
  • De extensie .uk van Groot-Brittannië in 2019 met 60% groeide? Halverwege het jaar zijn er door een wijziging in de regelgeving veel gereserveerde .uk domeinnamen vrijgegeven.
  • Er momenteel meer dan 354 miljoen geregistreerde domeinnamen wereldwijd zijn?
  • De extensie .cn van China de grootste landextensie is met ongeveer 23 miljoen geregistreerde domeinnamen?
  • De extensie .com de enige traditionele generieke extensie is die in 2019 niet daalde? De extensie groeide met 2,1%.

Meer weten over het domeinnaamonderzoek? Lees hier verder: Domeinnaamonderzoek 2020.

[Fotocredits © virtua73 – Adobe Stock]

Share this post