Google heeft haar Turkse partners laten weten dat het niet meer in staat zal zijn om met hen samen te werken aan nieuwe Android-smartphones voor de Turkse markt. Het besluit volgt na een dreigende boete wegens overtredingen van de Turkse mededingingswetten.
In september 2018 legde de Turkse mededingingsautoriteit Google een boete op van 93 miljoen lira (meer dan 14 miljoen euro) voor het overtreden van de mededingingswet, omdat het niet mogelijk was om de standaardzoekmachine van een Android-smartphone aan te passen. De Turkse overheid gaf het tech-bedrijf 6 maanden de tijd om dit mogelijk te maken, maar kwam vorige maand tot de conclusie dat Google nog steeds niet genoeg heeft gedaan om hun marktmacht te verminderen en Android open te stellen voor andere zoekmachines.
Daarom legde de mededingingsautoriteit Google een boete op. De boete die het bedrijf kreeg is niet mild; de autoriteit legde Google een dagelijkse boete op van 0,05 procent van de omzet. De boete zou in stand blijven totdat het bedrijf aan alle eisen voldoet.
De Turkse autoriteiten startten het onderzoek naar Google’s zoekmachinebeleid na een klacht van de Russische zoekmachine ‘Yandex’. Na de uitspraak van de mededingingsautoriteit paste Google zijn distributieovereenkomsten aan om de autoriteit tegemoet te komen, maar de Turkse wetgevers vonden dit dus bij lange na niet voldoende.
Veel mobiele aanbieders en Turkse makers van smartphones zullen worden getroffen door het besluit. Volgens Google zullen consumenten nog steeds in staat zijn om bestaande toestellen aan te schaffen en deze ook gewoon verder te gebruiken. De overige services van Google zullen niet beïnvloed worden. Het bedrijf geeft ook aan dat het blijft samenwerken met de Turkse mededingingsautoriteit om een einde te maken aan het conflict.