Medium.com is een grote website. Zo groot, dat spammers het regelmatig als doelwit hebben. Nu is het gelukt om Medium.com flink aan te vallen, want scammers hebben Medium misbruikt om gepirate films en series aan te bieden. Tenminste, dat lijkt het, want eigenlijk blijken de linkjes phishing te zijn. Niet klikken dus.
Medium.com, dat in 2012 werd gestart door Twitter-CEO Evan Williams, is een plek waar je als auteur vanalles kunt publiceren. Het heeft een podium geboden aan grote activisten, politici en dus schrijvers, maar ook voor minder bekende mensen. Miljoenen mensen bekijken dagelijks content op Medium. Je komt het platform onder andere vaak tegen als je een lijstje zoekt of een antwoord op een gekke vraag. Medium staat in de top 100 meest bezochte websites ter wereld.
Het is dus best aannemelijk dat ook jij wel eens op Medium bent geweest. Alleen is die site niet altijd even veilig. Altijd al kwamen er veel spammers op Medium, die dan linkjes plaatsen naar gepirate films en series, maar dat lijkt de laatste tijd nog meer te zijn toegenomen. Plus: die linkjes gaan dus helemaal niet naar die beloofde content. Laat je dus niet verleiden tot het illegaal downloaden van de nieuwe, briljante film Joker of Maleficent deel 2.
Vaak moet je na het klikken op zo’n linkje een ‘gratis account’ aanmaken, waarbij je wel even je credit card mag achterlaten voor ‘bevestiging’. Trap er niet in, want je zal niet krijgen waar je naar op zoek bent. Zeker nu Google piratensites nog meer naar beneden duwt in de zoekresultaten, is Medium.com een veelgebruikte site voor dit soort praktijken.
Je krijgt je scam veel sneller hoog in Google. Dat is fantastisch voor spammers, maar niet voor gebruikers. En zeker niet voor Medium.com, dat niet alleen minder goed wordt beoordeeld door Google, maar dat ook nog elke dag honderden verzoeken krijgt op Google om te worden verwijderd uit de zoekresultaten. Dat is toch enorm zonde voor een van ‘s werelds grootste websites.