Binnenkort kun je naar het vliegveld gaan en je paspoort lekker thuis laten. Althans, als je naar Canada reist vanuit Nederland. In plaats van reizen met je paspoort maak je dan gebruik van een app. Het World Economic Forum (WEF) vindt dat reizen papierloos moet kunnen en start daarom een pilotproject voor reizigers tussen Nederland en Canada.
De app heet Kowni Digital Identity (KTDI) en je paspoort heb je niet meer nodig. Uiteraard neem je in plaats daarvan wel een smartphone mee waar de app op staat. Het aantal vliegbewegingen en passagiers neemt toe en dat legt veel druk op luchthavens. Met de app KTDI wil het World Economic Forum de passagiersstroom op luchthavens versnellen en het aantal gevallen van grensoverschrijdende identiteitsfraude verminderen.
In plaats van gebruik maken van je paspoort, moeten je gegevens wel op een andere veilige plaats beschikbaar zijn. Je identiteitsgegevens worden versleuteld opgeslagen op je smartphone. Alle relevante informatie over jou en je reis wordt voor je vlucht verstuurd aan luchtvaartmaatschappijen en de douane. Om die gegevens met autoriteiten te delen geef je zelf voorafgaand toestemming. Daardoor heb je volgens het WEF meer controle over het delen van je persoonlijke gegevens. Met behulp van biometrische technologie, zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning, kunnen passagiers op een gemakkelijke en papierloze manier reizen. We vragen ons wel af wat er dan gebeurt wanneer je smartphone kwijtraakt of wordt gestolen.
Naar verwachting neemt het aantal internationale toeristen de komende tien jaar flink toe. De groei is het sterkst in opkomende economieën in Azie, Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. In 2030 zijn zij goed voor zo’n 57% van alle internationale aankomsten. Een snelle doorstroming van passagiers is noodzakelijk om die toename te kunnen verwerken. Het is de bedoeling dat de KTDI-app de luchtvaartsector hiermee gaat ontlasten. Er zijn nog behoorlijk wat barrières te overwinnen, want paspoortloos de hele wereld over reizen zorgt voor uitdagingen. Regeringen moeten intensief gaan samenwerken en ook de luchtvaartindustrie, grensautoriteiten, technologieleveranciers en vervoerders zullen veel af moeten stemmen.
Proeven met de app lopen nog het hele jaar door en naar verwachting wordt in 2020 de eerste geheel digitaal gedocumenteerde reis gemaakt. Het proefproject is een unieke samenwerking tussen Canada en Nederland. Dit kan een voorbeeld worden voor andere landen om de manier waarop vliegreizen gemaakt worden, blijvend te veranderen.