In steeds meer sectoren wordt Artificial Intelligence (AI) toegepast en ook de tandheelkunde blijft niet achter. Dankzij allerlei technologische ontwikkelingen en AI kan het zomaar zijn dat je straks zonder angst naar de tandarts gaat. Hoe aardig je tandarts ook is, het halfjaarlijkse bezoek leg je niet voor de lol af. Maar gelukkig zitten ontwikkelaars niet stil en kan het gebeuren dat je ervaring in de tandartsstoel straks helemaal verandert. Poetsen en flossen moet je voorlopig nog wel zelf blijven doen. Of in ieder geval op het knopje van je elektrische tandenborstel drukken.
Het Canadese bedrijf Dentem heeft een platform opgezet waarmee machine learning ervoor zorgt dat in de tandheelkunde steeds slimmer geautomatiseerd wordt. Zij leveren software aan tandartspraktijken en waar het eerst alleen ging om het elektronisch bijhouden van patiëntendossiers en afspraakbeheer, gaat dit systeem nu zelf foto’s beoordelen. Het wordt een soort virtuele assistent, die in staat moet zijn om röntgenfoto’s te analyseren en de juiste behandeling te bepalen. Via een spraakopdracht van de tandarts weet de assistent dan wat er moet gebeuren. AI kan er op deze manier voor gaan zorgen dat er al meteen een second opinion plaatsvindt, al is het het dan door een virtuele assistent.
In de toekomst kan dit natuurlijk nog veel verder gaan. Er wordt al gesproken over tandheelkundige behandelingen op basis van je DNA of speciale brillen waarmee de tandarts je botstructuur en tandwortels kan zien. Een soort bril die dwars door je heen kan kijken? Het klinkt als de verre toekomst, maar ontwikkelingen gaan heel snel. Ook voor de patiënt kan dit prettig zijn: je hoeft minder vaak naar de tandarts en kan zelf meekijken. Daaardoor kun je het bezoek misschien nét iets beter verdragen.
In Canada en de Verenigde Staten werkt het zorgsysteem anders dan bij ons. Er is een verzekeraar die slimmere tandheelkundige zorg als abonnement aanbiedt. Leden van het platform Beam krijgen ieder half jaar automatisch alles wat ze nodig hebben voor een goede verzorging van hun gebit. Dus een tandenborstel (van het eigen merk uiteraard), tandpasta, borstels en flosdraad. En vergeet je te poetsen? Dan kan je verzekeraar of tandarts daar melding van krijgen. Dat klinkt dan wel weer een beetje eng. Maar de bedoeling is dat op die manier de premies voor de verzekering bepaald worden. Hoe beter mensen hun gebit verzorgen, hoe lager de premie voor de tandartsverzekering is.
In de VS is gebleken dat millennials slechter voor hun gebit zorgen dan andere leeftijdsgroepen. Dat komt mede door de angst die zij hebben voor de tandarts. Er is dus veel effort nodig om voor elkaar te krijgen dat ook zij hun gebit goed gaan verzorgen. Daarvoor is AI handig en ook alle technologische ontwikkelingen helpen mee. Betere tandenborstels, een lagere premie en leuke snufjes kunnen weleens een groot effect hebben. Het poetsen van tanden moet weer ‘cool’ worden. Er komen veel nieuwe tandenborstels op de markt met een luxe uitstraling, zoals de Quip. Helemaal hip in de VS en ook wel ‘de Tesla onder de tandenborstels’ genoemd.
Het is logisch dat als we ons gebit beter verzorgen, we ook minder vaak voor onaangename bezoekjes naar de tandarts hoeven. Maar de angst? Die zal voorlopig nog wel even blijven.