09.11.2019
Social Media

Maar liefst 159 miljoen keer politiek nepnieuws op Facebook getoond

By: Redactie Dutchcowboys

BlogSocial Media

Als je op Netflix The Great Hack hebt gezien, dan zou je denken dat Facebook zich wel iets bewuster is van de spelletjes die worden gespeeld met mensen hun data en de invloed die dit heeft op politieke keuzes. Het is er op zich ook wel mee bezig, door bijvoorbeeld posts te screenen op nepnieuws. Maar hoe het omgaat met politiek nepnieuws, dat kan beter. Er blijkt van januari tot en met oktober dit jaar maar liefst 159 miljoen keer nepnieuws te zijn weergegeven op Facebook.

Factchecken

Actiegroep Avaaz heeft dit onthuld in een rapport, gebaseerd op de honderd meest populaire Facebook-posts die door factcheckbedrijven (onafhankelijk van Facebook) misleidend zijn gevlagd. Nu is 100 posts veel, maar het feit dat deze 158,9 miljoen keer zijn weergegeven én 8,9 miljoen keer een like of reactie hebben gekregen, dat is shockerend.

Nu kan een gedeelte van die vind-ik-leuks ook komen van mensen die doorhebben dat het nepnieuws is. Zo is het “nieuws” dat de opa van Donald Trump een pooier was natuurlijk vrij hilarisch. Maar op het moment dat er in zo’n bericht wordt beweerd dat de vader van de Amerikaanse president lid is van de Ku Klux Klan, dan wordt het al moeilijker.

Nepnieuws

Nepnieuws is in de meeste gevallen erg negatief. Slechts 9 procent van de berichtgeving was positief. Het nepnieuws draait vaker om de Democraten (62 procent) dan de Republikeinen (29 procent). We zullen hierover geen aannames doen, maar feit is wel dat er enorm veel nepnieuws rondzwerft op het sociale platform. Nepnieuws waar Facebook volgens Avaaz aanzienlijk meer aan kan doen. En Avaaz is daarin niet alleen. Ook de factcheckers die Facebook controleren hebben eerder al aangegeven dat het platform van Zuckerberg niet open genoeg is.

Hoewel nepnieuws in 2020 nog belangrijker gaat worden gezien de presidentiële verkiezingen in Amerika, ligt de focus er al flink op dit jaar. Instagram heeft net een optie gelanceerd om nepnieuws aan te kaarten. Daarnaast zag YouTube eerder dit jaar de streams met de brand in Notre Dame onterecht aan voor nepnieuws. Het is dus niet alleen ingewikkeld om aan te kaarten wat er wél nep is, maar ook wat er juist niet nep is.

Share this post