De Pixel 4 en Pixel 4 XL die Google eerder deze week heeft onthuld tijdens een persconferentie in New York, worden niet gelanceerd in India, één van de belangrijkste overzeese markten van het bedrijf.
Het pijnpunt is de op radar gebaseerde bewegingssensor in de nieuwste Pixel. De chip staat bekend als Project Soli en werkt op een 60 GHz mmWave frequentieband en dat mag niet van de Indiase overheid. Eerder dit jaar keurde het Amerikaanse FCC de commerciële exploitatie van deze frequentie wél goed.
In een verklaring zei een woordvoerder van Google: “Google heeft een breed scala aan producten die we beschikbaar maken in verschillende regio’s over de hele wereld. We bepalen de beschikbaarheid op basis van verschillende factoren, waaronder lokale trends en productkenmerken. We hebben besloten de Pixel 4 niet beschikbaar te stellen in India. We blijven ons inzetten voor onze huidige Pixel-telefoons en kijken ernaar uit toekomstige Pixel-apparaten naar India te brengen.”
Het ontgrendelen van het toestel middels gezichtsherkenning wordt door de nieuwe chip sneller en nauwkeuriger. De radarsensor maakt het ook mogelijk om een oproep te weigeren door naar de telefoon te gebaren.
Het is de eerste keer dat Google de lancering van een telefoon in India heeft moeten staken.
Er wordt niet gedacht dat Google grote financiële schade zal lijden. De Pixel-smartphones hebben nooit echt tractie gekregen op de Indiase markt, mede doordat de prijzen van de Pixels in de loop der jaren zijn gestegen.
Volgens onderzoeksbureau Counterpoint draaide 99% van de smartphones die vorig jaar in India werden verkocht op Android, waarbij de overgrote meerderheid van de handsets $ 200 of minder kostten.