Onze hoofdstad staat internationaal bekend om de liberale cultuur en de eerlijkheid en bescheidenheid van de inwoners. En dat helpt om de techsector juist hier tot bloei te laten komen. Dat hebben we mede te danken aan de tolerante houding van de stad ten opzichte van diverse onderwerpen die in het buitenland taboe zijn. Toch zijn het vooral de toeristen die hierdoor gefascineerd zijn. Inwoners van Amsterdam zien vooral de musea, parken en eetgelegenheden als bijzondere locaties.
Boris van Velthuijzen van Zanten is oprichter en CEO van The Next Web en oprichter van TQ, een techhub in het hart van Amsterdam. Volgens hem moet je juist kijken naar de mensen om te kunnen begrijpen waarom de techsector hier floreert. “Technologie gaat niet over de enen en nullen, de bits en bytes, de software en hardware. Het gaat om mensen, over de impact van technologie op de mensheid. De mentaliteit van Nederlandse starters is zeer mensgericht. Normaal gesproken, wanneer een bedrijf groter wordt, verschuift de focus van mensen naar processen. Maar mensen die naar Nederland komen, denk ik, voelen zich meer gewaardeerd om wie ze zijn. Dat is de feedback die ik krijg van mensen die hier vanuit het buitenland zijn komen wonen.” Over de Amsterdamse techsector wordt door mensen van over de hele wereld positief gesproken.
Booking.com heeft zich in de afgelopen tien jaar getransformeerd tot een van de grootste namen in de reistechnologie. James Waters, SVP van Commercial Operations bij het bedrijf, twijfelt er niet aan dat de Amsterdammers en Nederlandse manier van leven, hierin een belangrijke rol hebben gespeeld. “Ik ben geen enorme stadsmens en houd er niet van om uit het raam van kantoor te kijken en een ander hoog gebouw te zien. Daarom is het centrum van Londen niet echt iets voor mij. Amsterdam is mooi en uitgestrekt, dus je hebt altijd licht en lucht. Het gaat om samenwerking en samen werken.”
Het woord samenwerking hoor je vaak in de Amsterdamse techsector. Ook Jasper Middendorp, oprichter van Reflow, heeft geprofiteerd van de samenwerking die Booking.com belangrijk vindt. Het bedrijf recyclet plastic voor gebruik in 3D-printen. Zijn bedrijf maakte vorig jaar deel uit van Booking.com’s ‘Booster accelerator programma’. Jasper vertelt hierover:
“Ze zorgen niet alleen voor financiering, maar helpen ons ook met dingen die te maken hebben met de analyse van gegevens en dat heeft ons echt geholpen om een volgend niveau te bereiken. Dat is geweldig, want als een klein team van acht mensen hebben we nu een team van duizenden mensen met specialistische vaardigheden achter ons staan.”
Het technische ecosysteem in de stad bestaat uit een mix van grote en kleine connecties en dat past bij Amsterdam en de inwoners. Boris Veldhuijzen van Zanten denkt dat we in Nederland veel coöperatiever zijn dan op andere plaatsen. We zijn tenslotte een klein land en moeten daarom slim samenwerken. Dat is een heel andere instelling dan de ‘tech bravoure’ die je veel ziet bij de grote spelers in Silicon Valley. “Sommige van mijn schijnbare concurrenten zijn ook mijn goede vrienden. We hebben dezelfde uitdagingen, maar de markt is groot genoeg voor ons allemaal”, zegt hij. Bovendien benadrukt Boris dat de stad mensen uit veel verschillende landen en culturen verwelkomt.
Pranav Pathak is Data Scientist bij Booking.com en vertelt hierover: “Ik woon hier al twee jaar en het was ongelooflijk makkelijk om mij hier te vestigen. De gemeenschap biedt enorm veel ondersteuning. Veel mensen in het bedrijf -en in de stad- zijn vaak verhuisd. Het is gemakkelijk om contact te leggen en vrienden te maken, om iets gemeenschappelijks te vinden. Dit voelt nu helemaal als een thuis voor mij.”
Fietsen zijn onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en de Nederlandse cultuur. Taco Carlier begin en aantal jaar geleden VanMoof, een designbedrijf voor elektrische fietsen. Hij vindt dat de houding van de stad onderdeel is van het succes van techbedrijven hier. “Je hoeft niet altijd op kantoor te zijn. Wij zijn van mening dat je veel creatiever en productiever bent als je een goede balans hebt tussen werk en je privéleven.”
Dat beaamt Marianne Gijbels, CSR Manager bij Booking.com. Zij ziet de openheid, bescheidenheid en eerlijkheid van de lokale bevolking als een pluspunt. Onze cultuur zorgt dan ook voor succes in de techscector. Er zijn zo’n 1700 startups in de stad. “Nederlanders zijn nieuwsgierig naar nieuwe technologie”, zegt Katja Berkhout, International Director van Startup Delta. “Wij zijn erg flexibel in het uitproberen van nieuwe dingen en behoorden tot de early adopters in Europa voor bijvoorbeeld Netflix en Twitter.”
Amsterdam wil uiteindelijk de ‘technologiehoofdstad’ van Europa worden. En met deze diverse gemeenschap, die vol dynamiek zit, is er veel kans dat dit gaat lukken. Als het zover is, kun je er in ieder geval zeker van zijn dat ze niet de behoefte hebben om erover op te scheppen.
Wil jij jezelf uitdagen en vormgeven aan de manier waarop mensen reizen? Verken dan de mogelijkheden voor een carrière bij Booking.com.
Images © Copyright – Booking.com