17.08.2019
Cybercrime

9 mythes over het Dark Web

By: Redactie Dutchcowboys

BlogCybercrime

Het dark web, een mysterieuze plek voor veel mensen. Duister en onbekend voor veel mensen, dat kan een hoop angst en onwetendheid oproepen. Wat is het dark web precies? En heb ik er iets te zoeken? Hier volgen 9 dingen over het dark web die totaal niet waar zijn.

Mythe 1: Het Dark Web is Illegaal!

Nope, het dark web op zich is niet illegaal. In Nederland mag je gewoon het dark web op gaan zonder over je schouder te hoeven kijken wanneer je later die avond je hond uit laat. Dingen die op het dark web gebeuren kunnen best illegaal zijn, maar op het gewone web gebeuren ook illegale zaken.

Mythe 2: Het Dark Web is lastig te bereiken

Ook fout. Het is vrij simpel om op deze onderste laag van het internet te komen. Het enige wat je moet doen is de Tor browser downloaden, net als dat je bijvoorbeeld Chrome of Opera zou downloaden en installeren. Het enige wat je daarna nog nodig hebt zijn .onion websiteadressen. Deze zijn verspreid over het internet wel te vinden en er zijn op het dark web zelfs hele veilige zoekmachines.

Mythe 3: Het Dark Web is een extra laag van het Deep Web

Het deep web is een benaming voor websites die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Vaak zijn het sites die te maken hebben met bepaalde geheimhoudingen van bedrijven en instanties. Bijvoorbeeld net als dat je je e-mail kunt lezen of op je bankrekening kunt kijken, maar een ander niet. Of denk aan het interne netwerk van bedrijven, die bevinden zich niet op het publieke web.

The dark web daarentegen zijn websites die anoniem zijn aangemaakt en anoniem bezocht worden. Met de Tor browser kun je het web compleet anoniem bezoeken en ook compleet anoniem websites creëren. Het deep web en het dark web zijn dus compleet verschillende dingen.

Mythe 4: Het Dark Web is gemaakt door de overheden

Overheden supporten de Tor browser en het dark web, omdat ze zelf ook gebruik maken van anonieme communicatie, niet omdat ze het zelf in handen hebben.

Mythe 5: Je kunt ALLES kopen op het dark web

Dit gaat in werkelijkheid niet op. Veel marktplaatsen die ooit op het dark web bestonden zijn er inmiddels niet meer en het staat vol met nep marktplaatsen die er zijn om je te bedriegen. Het is niet onmogelijk om dingen te kopen via het dark web, maar het is zeker makkelijker via andere wegen.

Mythe 6: Alle Cybercrime vindt plaats op het Dark Web

De meeste internetcriminaliteit vindt juist plaats op het gewone web. Tuurlijk is het dark web niet compleet zonder criminaliteit, maar ergens anders gebeuren veel meer ongure zaken. Het dark web wordt juist vaker alleen gebruikt om anoniem te communiceren, want je kunt toch beter ergens crimineel zijn waar slachtoffers zich bevinden, in plaats van je eigen soort.

Mythe 7: Het Dark Web is groter dan het normale web

Het dark web is klein, heel klein. Het dark web bestaat uit een paar tienduizend websites, het normale web bevat meer dan een miljard websites. Het deep web daarentegen is het grootste, omdat elke e-mail van elk persoon een eigen bestaan heeft. Maar het dark web is dus het kleinste.

Mythe 8: Het Dark Web bevat geheime laagjes

De meeste dark web sites zijn vrij beschikbaar voor iedereen met een Tor browser. Er zijn natuurlijk sites waar je alleen op komt met een inlog, denk aan bepaalde forums. Deze websites horen dan eigenlijk juist weer bij de deep web. Er zijn een hoop theorieën over geheime laagjes, maar de werkelijkheid is toch anders.

Mythe 9: Het Dark Web wordt alleen gebruikt voor criminaliteit

Het dark web wordt gebruikt door heel veel verschillende mensen. Tuurlijk zijn er criminelen op het dark web, net als dat er op elke andere plek ter wereld criminelen zijn. Extreme voorstanders van privacy gebruiken bijvoorbeeld liever het dark web. Zelfs grote organisaties, zoals Facebook, hebben .onion sites in gebruik.

Darkweb

Nieuwsgierig geworden naar het dark web? Neem gerust een kijkje. Wees wel op je hoede en ga niet te diep. The dark web is een vrije zone, virussen en malware zijn er in overvloed en de Tor browser beschermt je hier niet voor zoals de gewone browser dat zou doen. Betreden op eigen risico dus, maar de bovenstaande mythes kun je gerust uit je hoofd zetten.

Share this post