Ja ja, je moeder die je na een bezoek aan een bosrijk gebied in Frankrijk even flink onderzocht op teken, dat leek altijd maar wat overdreven. Toch is de ziekte van Lyme niet bepaald een pretje. Echter ligt er inmiddels groter teekgevaar op de loer. Of, om precies te zijn: rent er groter teekgevaar in het rond.
Het gonst al een tijdje rond: het nieuws dat er een reuzenteek (Hyalomma) is die het voornamelijk op vee heeft gemunt. Dat is echter niet het geval in Amerika alleen, nu een vrouw uit Drenthe een reuzenteek is tegengekomen. Het engste aan die reuzenteek is dat hij niet in een boom rustig afwacht tot je toevallig langsloopt: hij kan je tientallen meters volgen, al rennend. Hij kan negen meter ver kijken.
Ondertussen is er in Amerika een tekensoort die in zich in een keer met grote groepen op vee gooien. Deze tekensoort kloont zichzelf (in twee weken zonder paren kunnen er 2.000 teken voortkomen uit één teek) en doodt daardoor met gemak een jonge stier. Een boer uit North Carolina had een jonge stier die dood werd gevonden met meer dan duizend teken op hem. En dat was niet de eerste stier die hij op die manier had verloren. De dood volgt niet alleen uit het wegzuigen van bloed, maar ook dragen teken vaak allerlei ziektes met zich mee, meer dan Lyme alleen.
Zo zijn er teken die het Powassan-virus dragen, wat van rond het Westelijk gedeelte van de Nijl komt en al eens een vrouw heeft gedood. Het heeft invloed op het zenuwstelsel en tast het brein aan. Een teek heeft dus al eens iemand gedood, en zeker nu er varianten zijn die zichzelf klonen en anderen die heel snel kunnen rennen, lijkt het erop dat er de komende jaren mogelijk meer slachtoffers kunnen gaan vallen van teken.