08.07.2019
Lifestyle

De voors en tegens van een Tiny House

By: Redactie Dutchcowboys

BlogLifestyle

Sommige mensen noemen het een veredelde stacaravan, anderen lijkt het een hel om extreem te minderen met spullen. Maar, er zijn ook die mensen die juist uitkijken naar leven met wat minder, of die het geweldig vinden om door middel van technologie een zo efficiënt mogelijke woning in elkaar te zetten. Daar komt echter meer bij kijken dan je denkt. Dit zijn de pro’s en cons van een Tiny House.

Voor: je gaat anders nadenken over spullen

Vaak worden minimalisme en tiny houses in een adem met elkaar genoemd. Het zijn ook twee zaken die redelijk hand in hand gaan: je moet wel een beetje minimizen wil je toch comfortabel in een kleinere ruimte kunnen wonen. Hoewel het niet voor iedereen aantrekkelijk is om zijn spullen weg te doen, biedt het ook een voordeel. Je hebt een kleinere ruimte om al die spullen te laten, waardoor je minder snel nieuwe spullen koopt. Hierdoor bespaar je geld. Wat echter nog belangrijker is, dat is dat je waarschijnlijk wat rustiger zal zijn in je hoofd, omdat je precies weet wat je allemaal aan spullen hebt. Misschien is het zelfs een sport voor je om precies dat in je bezit te hebben wat je echt nodig hebt, en de rest te verkopen of te doneren aan een goed doel.

Tegen: je moet waarschijnlijk dingen wegdoen waar je van houdt

Hoewel dat bovenste heel aantrekkelijk kan zijn, is het echt niet voor alles zo makkelijk om het weg te doen. Heb je bijvoorbeeld een bank waar je helemaal verliefd op bent: die zal waarschijnlijk niet in je Tiny House passen. Ook zal je waarschijnlijk veel papieren moeten gaan inscannen, zodat je geen hele papierwinkel meer hoeft te hebben in je Tiny House. Dat kost allemaal moeite en tijd. Je moet het niet alleen allemaal opzoeken, je moet ook nog een systeem bedenken om te zorgen dat het allemaal goed is terug te vinden.

Voor: je hebt meer invloed over hoe je leeft

Als je in Nederland een huis koopt, dan is het redelijk standaard dat je huis van internet, gas, elektra, riolering en drinkwater is voorzien. Veel mensen die in een Tiny House gaan wonen, willen dat niet allemaal. Meestal is dat uit milieu-overwegingen, maar het is ook voor sommigen juist de uitdaging om zelfvoorzienend te kunnen zijn. Je kunt bij je Tiny House helemaal zelf bedenken wat je doet: wil je wel riolering? Is gas echt nodig? Het is aan jou om te bepalen hoe jij wil leven.

Tegen: je huis zal waarschijnlijk vooral in waarde afnemen

Hoewel Tiny Houses zeer populair zijn, is de kans klein dat je je Tiny House uiteindelijk zal verkopen voor een hoger bedrag dan jij eraan hebt besteed. In tegenstelling tot huizen van baksteen, slijten Tiny Houses wat eerder door de andere bouwmaterialen die zijn gebruikt, en omdat je -juist omdat ze kleiner zijn- meer gebruikmaakt van de ruimte die er wel is.

Voor: je kunt wonen op geweldige locaties

Verwacht dus niet dat je binnenloopt als je een Tiny House aanschaft, al kan er wel een andere reden zijn om toch een goed bedrag te vangen voor je Tiny House. Je kunt namelijk Tiny Houses neerzetten op geweldige locaties, zolang die maar de goede ‘bestemming’ hebben gekregen van de gemeente. Je kunt wonen in heel bosrijk gebied, want je hebt weinig ruimte nodig en je gaat niet een heel huis bouwen, waardoor gemeentes dit eerder toestaan.

Tegen: de gemeente weet nog niet wat het ermee aanmoet

Echter is de gemeente niet per se je vriend wanneer het gaat om Tiny Houses. De meeste gemeenten worstelen enorm met de regels hieromtrent. Het is niet toegestaan om bijvoorbeeld langdurig te wonen in een recreatiepark, en de bouwbestemming van de grond is heel bepalend voor of je er wel of geen Tiny House mag neerplanten. Je moet bovendien waarschijnlijk een vergunning aanvragen, en daarbij moet je alle kleine details doorgeven, zelfs hoe dik je isolatiemateriaal is, maar ook of hij wel tegen een beetje wind kan. En dan is er ook nog de vraag wat je zelf wil: ga je een stuk grond kopen of huren?

Pro: je bent veel minder geld kwijt aan je maandlasten

Het fijne aan een kleinere woning is dat je minder geld kwijt bent om er ook daadwerkelijk in te wonen. Zeker als je ook geen gas afneemt, wat steeds duurder wordt, dan bespaar je daar ook alweer op. Als je goed hebt gespaard, dan heb je eenmalig de kosten voor je huisje zelf, en dan komt daar natuurlijk nog wel de grond bij waar je huisje op staat. Feit blijft dat je waarschijnlijk nu duurder woont, dus dat je sowieso meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Con: het is niet goedkoop

Hoewel je echt wel goedkoper woont en veel lagere maandlasten aan gas, elektra, enzovoorts hebt (als je dat al hebt), is het wonen in een Tiny House niet per se heel low budget. Een gemiddeld Tiny House kost ongeveer 30.000 – 50.000 euro. Dat geld moet je wel zelf hebben, want een hypotheek aanvragen op een Tiny House lijkt vooralsnog nog niet mogelijk. Een persoonlijke lening wel, maar die zijn natuurlijk sowieso aanzienlijk duurder. Houd wel in de gaten dat je huisje ook ergens moet staan, dus dat je wel geld kwijt bent aan de grond. Het is uiteraard geheel afhankelijk van je locatie en in hoeverre de gemeente bijvoorbeeld subsidie geeft, of die kosten voor de grond maandelijks erg hoog zijn.

Doe dus eerst voldoende research voor je aan je Tiny House-project begint, want gaandeweg merk je steeds meer dingen waarmee je rekening moet houden. Het klinkt makkelijker dan het is, wat mede komt omdat het bijvoorbeeld in Amerika veel makkelijker is om ergens een Tiny House neer te planten. Zoek ook contact met andere Tiny House-eigenaren, want daarvan kun je het aller meeste leren. Happy housing!

Share this post