Een leaseauto kun je toch alleen maar via je werk hebben? En dan moet je er toch ook gelijk vaak een jaar of vier in rijden? Nee hoor, de laatste jaren zijn er veel nieuwe mogelijkheden gekomen op het gebied van vervoer. Zo kun je nu ook korte tijd een auto privé leasen. Je zit niet gelijk jaren aan een contract vast, maar kunt flexibel zelf bepalen hoelang je gebruik wil maken van de auto. Shortlease speelt hiermee precies in op de veranderde wensen van consumenten.
Er is al jaren een trend zichtbaar in Nederland waarbij meer de nadruk ligt op gebruik, en minder op bezit van spullen. Dit geldt ook voor auto’s. Waar een auto vroeger echt een statussymbool was, wordt het nu meer en meer als praktisch vervoersmiddel gezien. Woon je bovendien midden in de stad waar parkeerruimte schaars en duur is? Of reis je voornamelijk met het openbaar vervoer en deelauto’s overal heen? Dan is het hebben van een eigen auto een kostbare en overbodige zaak.
Maar soms heb je toch voor bepaalde tijd eigen vervoer nodig. Bijvoorbeeld omdat je niet afhankelijk wil zijn van de beschikbaarheid van deelauto’s. Of omdat je tijdelijk voor je werk naar een locatie moet reizen die met het openbaar vervoer niet goed te bereiken is. Voor een paar weken of maanden de beschikking hebben over een eigen auto kan lastig te regelen en duur zijn.
Een oplossing die goed inspeelt op de vraag van veel consumenten is shortlease. Als je voor de periode van een maand tot een jaar eigen vervoer nodig hebt, is het de beste optie vergeleken met andere vervoersmogelijkheden. Een auto voor korte tijd aanschaffen vraagt een investering. Bovendien moet je voor de korte periode allerlei zaken regelen zoals een verzekering en wegenbelasting. Een auto huren dan? Voor een dag kan het interessant zijn, maar een paar weken een auto huren kan erg prijzig worden. En een auto leasen? Waarschijnlijk niet mogelijk, aangezien het bij een reguliere leaseauto meestal gaat om een contractduur van minimaal een paar jaar.
Een auto shortleasen heeft vele voordelen. Het eerste pluspunt is dat je financieel precies weet waar je aan toe bent. Je betaalt iedere maand hetzelfde bedrag, en loopt geen risico op hoge onverwachtse kosten voor bijvoorbeeld onderhoud. Kosten voor bijvoorbeeld wegenbelasting en afschrijving zijn in het maandbedrag verwerkt. Daarbij is ook een allriskverzekering opgenomen, dus die hoef je ook niet nog eens apart af te sluiten. De enige kosten die je zelf nog moet betalen, zijn die voor brandstof.
Bij shortlease wordt daarnaast gebruik gemaakt van nieuwe auto’s van nog geen jaar oud. De leasemaatschappij heeft hier de minste kosten aan, en jij rijdt in een betrouwbare en nette auto. Vooral fijn als je de wagen zakelijk gebruikt, en representatief voor de dag wil komen. Met shortlease hoef je trouwens niet bang te zijn dat je in een of andere kale, standaardversie komt te rijden. De leaseauto’s zijn meestal voorzien van airco en navigatie, en ook een automaat is mogelijk. Er is trouwens een ruime keuze in modellen, of je nu op zoekt bent naar een sportieve auto, stadsauto of ruime stationcar.
Het grootste voordeel van shortlease is eigenlijk nog wel de flexibiliteit die het biedt. Je zit niet voor een lange periode vast aan een contract. De minimale contractduur van shortlease is een maand. Na deze periode kun je het contract dagelijks opzeggen. Heb je de auto niet langer nodig, dan kun je deze dus direct weer inleveren en heb je er geen extra kosten aan. Maar heb je de auto voor je werk nodig en loopt het project uit, dan is dat ook geen probleem. Wees niet bang dat het je trouwens lang moet wachten totdat je de auto tot je beschikking hebt. Vaak kun je deze al binnen 24 uur ophalen nadat je akkoord bent gegaan met het contract.
Als je een auto hebt uitgekozen die je zou willen shortleasen, vraag je eerst een offerte aan. Ga je akkoord met de offerte, dan vraagt de leasemaatschappij een aantal documenten bij je op. Zeker als je snel de beschikking moet hebben over de auto, is het raadzaam deze documenten vooraf al bij de hand te hebben. Het gaat bijvoorbeeld om je rijbewijs, paspoort of ID-kaart en adreslegitimatie. Daarnaast wil de leasemaatschappij wel zekerheid dat je de leaseauto kunt betalen. Daarom kunnen ze vragen om een loonstrook en bankafschrift, en een kredietcheck uitvoeren.