13.06.2019
Online

Google in beroep tegen miljardenboete Europese Commissie

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline

De Europese Commissie houdt grote bedrijven scherp in de gaten. Google is al diverse malen beboet voor onder andere machtsmisbruik met het besturingssysteem Android. Nu is het op de bon geslingerd voor een andere manier van machtsmisbruik. Maar Google gaat in beroep.

Volgens de Europese Commissie is Google’s advertentietak verkeerd bezig als het gaat om concurrentie. AdSense, zoals de advertentie-afdeling van Google heet, schijnt zijn macht zelfs al tien jaar (van 2006 tot 2016) te misbruiken in het nadeel van anderen. Google deed dat door websites die een Google-zoekbalk op hun pagina wilden, te verplichten om advertenties via AdSense door te krijgen. Hierdoor kregen anderen, zoals Microsoft, geen kans om advertentieruimte te krijgen op die pagina’s.

1,49 miljard euro boete

Dat keurt de Europese Commissie af. De boete hiervoor is enorm hoog: het is duidelijk dat de Europese Commissie het miljardenbedrijf wil raken. De boete is 1,49 miljard euro. Google wil dat nu bevechten. Het meent dat het altijd streeft naar een gezonde markt voor iedereen. Bovendien zijn er aanpassingen geweest, om zo te zorgen dat “de Europese Commissie zich geen zorgen hoeft te maken”, aldus Google.

Google-gebruikers hebben ook last van de boetes die het bedrijf opgelegd heeft gekregen. Zo overweegt Google geld te gaan vragen voor apps na de vorige boete in 2018, à 4,34 miljard euro. In 2017 was Google ook al het haasje, toen het de eigen prijsvergelijker voorrang gaf in de zoekmachine-resultaten. Dat was een boete van 2,4 miljard euro. Kortom, het is een bokswedstrijd van grote proporties, waarbij Google vooral de klappen vangt.

Google blijft doorvechten

De strijd is overigens nog niet gestreden: ook de boetes van de afgelopen jaren worden nog steeds door Google bevochten. Het probeert dat niet alleen via het rechtssysteem te doen, maar ook door beterschap te tonen door het aanpassen van zijn software. Kortom, om ervoor te zorgen dat dus die ‘zorgen’ van de Europese Commissie worden weggenomen. Maar goed, daarmee bedoelt het bedrijf natuurlijk vooral de boetes van de EC. Wordt vervolgd.

Share this post