Gebruik je het weekend om bij te slapen? Een nieuwe studie brengt helaas slecht nieuws: bijslapen in het weekend heeft geen invloed op de schade die wordt veroorzaakt door een chronisch slaaptekort.
Bijna driekwart van de Nederlanders komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid slaap per nacht, wat uitkomt op 7,5 uur. Dat veel mensen te weinig slaap krijgen, kan verschillende oorzaken hebben:
Als je vrijwel iedere nacht te weinig slaap krijgt, voel je je niet alleen vermoeider, kun je je moeilijker concentreren op je werk en heb je meer kans om betrokken te raken bij een ongeval. Je hebt ook een groter risico op het krijgen van verschillende fysieke en mentale problemen. Denk aan:
Als je weet wat de gevolgen kunnen zijn van een chronisch slaaptekort, heb je alle reden om ervoor te zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Als dat doordeweeks niet lukt, is het logisch dat je in het weekend probeert bij te tanken door uit te slapen. Hoewel er onderzoeken zijn die bevestigen dat dit goed werkt, is er nu een nieuw onderzoek dat deze stelling weerlegt.
Volgens de onderzoekers van de University of Colorado is bijslapen in het weekend niet genoeg om de schade die doordeweeks is ontstaan, terug te draaien. Bijslapen blijkt gewoonweg niet effectief genoeg om de verstoringen in je lichaam door slaaptekort tegen te gaan.
Om te kijken of je slaaptekort kunt inhalen in het weekend, deelden de onderzoekers 36 gezonde proefpersonen in in drie groepen:
Wat de onderzoekers zagen, was dat degenen die doordeweeks 5 uur slaap per nacht kregen, na het avondeten gingen snacken. Degenen die in het weekend mochten bijslapen, kregen wel minder calorieën binnen dan de proefpersonen die de hele week slechts 5 uur per nacht sliepen. Hun biologische klok bleef echter verstoord, waardoor ze na het avondeten bleven snacken en hun gewicht bleef toenemen.
Bij de groep die iedere nacht slechts vijf uur slaap kreeg, zagen de onderzoekers een lagere insulinesensitiviteit. Dat wil zeggen: hun lichaam reageerde niet meer effectief op het hormoon insuline, dat suikers uit voeding naar de cellen vervoert. Hierdoor bleef hun suikerspiegel te hoog, wat kan leiden tot diabetes type 2.
De groep die in het weekend mocht bijslapen, liet niet veel betere resultaten zien. Ook hun insulinesensitiviteit was afgenomen. Deze werd alleen maar lager toen ze na het weekend weer te weinig slaap kregen. Bij sommige mensen was deze zelfs sterker afgenomen dan bij degenen die iedere nacht te weinig sliepen.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft het geen zin om bij te slapen in het weekend als je doordeweeks te weinig slaap krijgt. Wat kun je wél doen om voldoende slaap te krijgen? Hier zijn een paar tips:
Wat doe jij om aan voldoende slaap te komen? Deel het hieronder in de reacties!