Een interessant bericht vanuit de Washington Post dit weekend: waar Apple altijd pretendeert dat wat er allemaal op een iPhone gebeurt, dat ook echt daar blijft, schijnt de smartphone toch redelijk wat communicatie naar buiten te hebben. Communicatie waar je niets van weet.
We schreven het in januari nog: veel Nederlanders maken zich zorgen over privacy. Geen wonder, want je geeft onder andere op je smartphone constant allerlei bedrijven je gegevens. En dat doe je nog enigszins bewust, maar er zijn ook een heleboel gegevens die onbewust toch nog worden doorgegeven. Zo zijn er al diverse lekken en vreemde constructies bij social media-platformen als Facebook gevonden, maar ook je smartphone zelf is niet altijd helemaal te vertrouwen.
De Washington Post heeft privacy-onderzoek gedaan op de iPhone en daaruit zijn in één week tijd maar liefst 5.400 verborgen app-trackers gekomen. Zelfs als jij lekker op de bank naar je televisie kijkt met je iPhone in je zak en het scherm uit, dan is je Apple-toestel ondertussen hartstikke druk met het verzenden van jouw persoonlijke data naar marketingbedrijven, onderzoeksorganisatie en andere bedrijven die die informatie goed kunnen gebruiken.
De krant geeft heel specifieke voorbeelden: om 23.43 uur kreeg het bedrijf Amplitude het telefoonnummer, e-mailadres en de locatie van de toesteleigenaar door en om 3.58 uur was het de app Appboy die de digitale vingerafdruk van de telefoon kreeg. Zelfs het bekende Yelp kreeg informatie door, waaronder het IP-adres. En dat is niet incidenteel, de app kreeg het elke vijf minuten.
Sowieso zijn er veel bekende apps betrokken bij het doorgeven van info aan derden: Spotify, MIcrosoft OneDrive en Nike bijvoorbeeld. Allemaal datatrackers worden de hele dag gevoed door jouw iPhone. Dat is niet alleen vervelend voor jouw privacy, maar ook voor je telefoonabonnement. Er schijnt wel 1,5GB aan data door die trackers te worden verstuurd, wat een aardige hap uit je maandelijkse data is.
Kortom, het is waarschijnlijk de moeite waard om eens te onderzoeken hoe jouw iPhone met je privacy omgaat en om jezelf te beschermen. Dat is best moeilijk, omdat het allemaal maar een grijs gebied blijkt. Apple kan wel beweren dat iPhone extreem veilig is: er wordt toch een heleboel informatie doorgespeeld door apps op die iPhone.
Maar betekent je iPhone veiliger maken dat je al die ‘terms’ die altijd bij een app komen moet gaan doorlezen? Het zou verstandig zijn, maar nog beter is het om niet teveel apps op je telefoon te zetten. Juist omdat de meeste apps aangeven dat ze niet instaan voor de privacy van de gebruiker. De Washington Post heeft diverse appmakers aangeschreven en zij hebben enerzijds naar dat privacybeleid gewezen, maar sommigen hebben ook daadwerkelijk aanpassingen gedaan in hun applicatie.
Eigenlijk zou Apple meer moeten doen om de appmakers te dwingen duidelijker te zijn over wat er met de gegevens van een gebruiker kan gebeuren. Of het zou zelfs een stapje verder kunnen gaan en apps helemaal niet toelaten die gegevens doorsturen naar derden. Op dit moment leunt de techgigant iets te veel op het feit dat gebruikers zelf toestemming geven, terwijl hetgeen waar gebruikers toestemming voor geven lang niet helemaal helder is over wat het allemaal precies betekent wat er in zo’n privacybeleid staat.
Wordt hopelijk vervolgd…