De nieuwe Netflixserie Chambers kost levens. Aldus Dr. Susan Morgan, een professor van de University of Miami die groot onderzoek heeft gedaan naar negatieve representatie van orgaandonatie in de media en het effect op het publiek.
De serie gaat over een jonge vrouw (Sasha) die een hartaanval krijgt op het moment dat ze op het punt staat haar maagdelijkheid te verliezen. Ze krijgt een tweede kans op leven door een harttransplantatie, wat haar naar een paranormale dimensie leidt. Het leven van Sasha lijkt steeds meer beïnvloed te worden door de overleden geest van het meisje van wie Sasha haar donorhart ontving.
Volgens onderzoek van Dr. Morgan heeft een negatieve representatie van transplantaties leidt tot meer mensen die overlijden omdat ze wachten op een donororgaan. In de Verenigde Staten alleen al wachten 114.000 mensen op een donororgaan. Dagelijks sterven er 22 mensen omdat het wachten voor hen helaas te lang duurde.
Uit het onderzoek van Dr. Morgan blijkt onder andere dat mensen hun mening over donorregistratie veranderen na het zien van een bepaalde verhaallijn in Grey’s Anatomy en de film The Coma. Deze negatieve beelden laten een emotionele vlek achter op het beeld dat mensen over orgaandonatie hebben achterlaat.
Het is niet de eerste keer dat een Netflix serie in opspraak komt omdat het de gezondheid zou schaden. Toen Netflix in maart 2017 ‘13 Reasons Why‘ uitbracht was er ook veel over te doen, het zou zelfmoord te veel romantiseren. Pas nadat uit onderzoek bleek dat na de serie er meer gegoogeld werd naar ‘How to commit suicide’ en er een copycat incident was, voegde Netflix waarschuwingen en nummers naar zelfmoordpreventie-lijnen toe.
Netflix heeft nog niet gereageerd.