Het zijn de letterlijke woorden van Tim Cook ‘Apple’s grootste bijdrage aan de mensheid gaat over gezondheid’. En waarschijnlijk het belangrijkste product daarvoor is de Apple Watch 4. Sowieso de bestverkochte smartwatch ter wereld en meer dan waarschijnlijk ook de beste smartwatch ter wereld. De Apple Watch 4 kan levens redden, een onderwerp wat misschien heel bruut klinkt maar waar inmiddels al talloze voorbeelden van zijn.
De Apple Watch was al voor veel mensen hun lifeguard toen de smartwatch net zijn eerste sensoren kreeg voor een hartslagmeter. Maar na de Apple Watch 3 kwam de Apple Watch 4. Vanaf de introductie was de Watch 4 het slimme horloge voor Apple direct een doorslaand succes. Duidelijk werd dat de beste smartwatch nog beter was geworden. In de VS werd de Apple Watch 4 na de lancering al direct gecertificeerd. Hier in Europa, waar dit soort zaken door de grote verschillen in de gezondheidszorg per land complexer zijn, duurde het allemaal even wat langer. Toch kwam deze week het goede nieuws naar buiten en is de Apple Watch 4 ook nu hier gecertificeerd. Het is vanaf nu mogelijk om gebruik te maken van de ECG-sensor in 19 landen in Europa en tegelijkertijd ook in Hong Kong.
De ECG-functie van de Apple Watch 4 is bedoeld om de atriale fibrillatie (ook bekend boezemfibrilleren of atriumfibrilleren) te helpen detecteren. Boezemfibrilleren is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en meestal sneller klopt. Niet iedere hartritmestoornis is echter hetzelfde als boezemfibrilleren.
Voor alle eerlijkheid, zelf heb ik vanwege een sporthart (een lage hartslag < 50) al jaren last van hartritmestoornissen. Als ondanks het gebruik van bétablokkers je hart toch meerdere keren per minuut ook over gaat slaan is dat een ongekend naar gevoel. Vooral als je ‘s nachts ineens wakker schrikt en je niet weet wat er aan de hand is. Ook als het vaker voorkomt duurt het nog steeds veel te lang voordat je het zelf door hebt. Pas als je het besef hebt wat er aan de hand is en je je pols controleert begrijp je het weer. Je Apple Watch kan hierbij ongekend belangrijk zijn voor de diagnose, en zeker nu de functie gecertificeerd is. Weten wat er aan de hand is heeft echt een positief effect ook al blijft het in je hoofd en lichaam heel naar aanvoelen.
Het gevaar van hartritmestoornissen zijn dat ze onopgemerkt blijven of in het ergste geval worden genegeerd, wat kan leiden tot een beroerte of erger. Apple refereert hierbij aan een recent onderzoek waarbij 600 dragers van een Apple Watch 4 in 50 Amerikaanse staten betrokken waren. Gedurende het onderzoek heeft de Apple Watch 4 bewezen effectief en nauwkeurig te zijn geweest in het detecteren van atriumfibrilleren-symptomen.
De ECG-app van de Apple Watch 4 nu beschikbaar is in vrijwel geheel Europa. Je moet om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden wel eerste de nieuwste gratis software op je iPhone en Apple Watch installeren om de meldingen bij een onregelmatig hartritme in te kunnen schakelen. Verder moet je in de gezondheid-app op je iPhone de instructies op het scherm volgen. Als niet wordt gevraagd om de app te configureren ga je naar de tab ‘Gegevens’ > ‘Hart’ > ‘Meldingen bij onregelmatig ritme’. Nadat de optie is ingeschakeld, kunt je meldingen bij onregelmatig ritme in- en uitschakelen in de Apple Watch-app op de iPhone. Op je Apple Watch 4 open je de Apple Watch-app, tik op de tab ‘Mijn Watch’ en ga naar ‘Hart’ > ‘Onregelmatig ritme. De rest spreekt voor zich.
Apple geeft nadrukkelijk aan dat de Apple Watch kan geen hartaanval kan detecteren. Als je last hebt van pijn of een drukkend of beklemmend gevoel op de borst moet je echt onmiddellijk 112 bellen. Ook controleert je Apple Watch niet constant op atriumfibrilleren. Dit betekent dat de Apple Watch niet alle gevallen van atriumfibrilleren zal detecteren, en ook de kans bestaat dat personen met atriumfibrilleren geen melding krijgen. Wel kunnen in sommige gevallen meldingen een aanwijzing zijn voor een andere hartritmestoornis dan atriumfibrilleren.
Het grote nieuws is natuurlijk dat je vanaf nu zelf een ECG (ook wel bekend als een hartfilmpje) kunt maken dankzij de combinatie van de sensoren van je Apple watch en de Digital Crown. De nieuwe ECG-app stelt je in staat om met de Apple Watch Series 4 een ECG te maken dat gelijkstaat aan een elektrocardiogram met één afleiding. Hiervoor hoef je alleen maar je vinger op de Digital Crown te leggen. De ECG-golfvorm die daaruit ontstaat, de classificatie ervan en alle notities die je hebt gemaakt over aanverwante symptomen worden allemaal bewaard in de gezondheid-app op je iPhone.
De Ecg-app maakt een elektrocardiogram waarop de elektrische signalen worden weergegeven die het hart laten kloppen. De Ecg-app controleert deze stroompjes om je hartslag te meten en te controleren of de boezems en kamers van het hart ritmisch samentrekken. Als deze niet ritmisch samentrekken, is er mogelijk sprake van atriumfibrilleren. De opname duurt 30 seconden. Als de opname klaar is, ontvang je een classificatie. Vervolgens kunt je op ‘Voeg symptomen toe’ tikken en je symptomen kiezen.
Het resultaat kan ook de melding ‘Onbeslist’ geven hetgeen wil zeggen dat de opname niet kan worden geclassificeerd. Dit kan vele redenen hebben, bijvoorbeeld als je tijdens een opname je armen niet op een tafel laat rusten of als je Apple Watch te los om je pols zit. Ondanks dat je zelf ook doktertje kunt spelen raden wij je altijd aan de gegevens met je arts te delen.
Een uitgebreide uitleg over het gebruik van de ECG-app en waar je allemaal op moet en kunt letten is te lezen op de website van Apple. We raden je dit sowieso aan eerst te doen. Wij spreken de hoop uit dat Tim Cook het juist heeft verwoord en dat de Apple Watch 4 echt een bijdrage levert aan de gezondheid van mensen.