02.05.2019
Technologie

Groei gebruik van Virtual Reality (VR) in de gezondsheidszorg

By: Henk de Hooge

BlogTechnologie

Het gebruik van Virtual Reality (VR) in de gezondsheidszorg groeit in een rap tempo. Dat is een van de conclusies uit het VR Health Event tijdens de Dutch Technology Week in Eindhoven, waarbij vooral is gekeken naar toepassingen in de zorg industrie.

Een Virtual Reality (VR) bril kan voor meerdere doeleinden worden in gezet. Als voorbeeld, een prik kan behoorlijk vervelend zijn voor bange kinderen. Door ze tijdens het prikken een VR-bril op te zetten hebben ze nauwelijks nog in de gaten dat ze een prik krijgen. Met diezelfde bril kan een zorgmedewerker weer uitdagende situaties oefenen met een virtuele cliënt en zo ervaring op doen. In de operatiekamer wordt al veel langer gebruik gemaakt van VR in combinatie met robottechnologie. Daar worden nu al operaties uitgevoerd terwijl de chirurg zich aan de andere kant van de wereld bevindt.

Een woordvoerder van MedKitVR, het bedrijf wat tijdens VR Health Event demonstraties geeft over hoe VR kan worden toegepast geeft aan dat het gebruik ervan volop in ontwikkeling is, maar veel mogelijkheden nog niet worden benut terwijl VR inmiddels al een ‘oude’ techniek is. “Nintendo heeft in de jaren 90 VR-applicaties ontwikkeld, maar de techniek was toen nog niet zover. Nu kan het écht een succes worden, omdat er eindelijk goede brillen op de markt komen.” MedkitVR verwacht de komende jaren een flinke groei van toepassingen’ van VR, vooral in de zorgindustrie en liggen er kansen genoeg voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Zo werd virtual reality technologie onlangs ook toegepast om de populaire Efteling attractie Droomvlucht toegankelijk te maken voor mindervaliden.

Praktijkcases met VR in de zorg

Op de eerst hulp van het Deventer Ziekenhuis is al een test gedaan met VR. Maar er zijn meer ervaringen met VR in de zorg. De technologie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om patiënten voor een bezoek of opname alvast een kijkje te geven in het ziekenhuis, wat weer angst en stress kan verminderen. “We begonnen twee jaar geleden met het bouwen van een VR app voor ziekenhuizen“, zegt Freek Eunen een van de oprichters van het bedrijf. “Al snel merkten we dat er meer ontwikkelaars bezig zijn met deze markt. Deze ontwikkelaars leveren echter allemaal hun eigen VR brillen, waardoor een ziekenhuis straks een hele collectie brillen nodig heeft als het verschillende applicaties wil gebruiken”. Het doel van MedKitVR is vooral het bieden van een volledig VR service platform waarop verschillende ontwikkelaars hun applicaties aanbieden, zoals dat ook kan in de appstore op je telefoon. Het ziekenhuis kan met één soort bril, één systeem, gebruik maken van allerlei verschillende mogelijkheden.

Augmented Reality (AR) in het ziekenhuis

Uiteindelijk zal VR ingehaald worden door Augmented Reality (AR). Ook op dit punt zijn er in Nederland al een aantal cases waarbij met behulp van AR patiënten in het ziekenhuis worden gestimuleerd om te bewegen. Hiervoor start dit voorjaar een pilot op de afdeling Cardiologie in het UMC Utrecht. Zo kunnen kinderen met behulp van AR virtuele ballonnen leegprikken. Voor ouderen worden er door de initiatiefnemers andere passende spelletjes bedacht. Op termijn moet deze manier van activeren voor alle patiënten, jong tot oud, beschikbaar zijn. Het team van bedenkers van deze AR-toepassing ontving eind vorig jaar de Ureka Mega Challenge-prijs (50.000 euro), een interne wedstrijd van het UMC om innovatie te stimuleren.

Duidelijk is dat VR en AR inmiddels hun weg hebben gevonden in de zorg-industrie. Het is nu aan ziekenhuizen en zorg-instanties om zo snel mogelijk meer toepassingen te ontwikkelen omdat er letterlijk een ‘green field’ is van mogelijkheden.

Afbeeldingen PxHere : CC0 Public Domain

Voorbeeld van de mogelijkheden van Augmented Reality
Voorbeeld van de mogelijkheden van Augmented Reality

Share this post