Het laatste seizoen van Game of Thrones is begonnen. De hele wereld is er wild van en je tijdlijn staat waarschijnlijk al vol met spoilers. Snel die afleveringen kijken dus. Echter, je moet hiervoor wel een abonnement bij Ziggo hebben. Of misschien download je Game of Thrones wel; je bent in dat geval niet de enige. Het is namelijk al jaren een van de meeste gedownloade series wereldwijd. Een groot aantal downloaders gebruikt hedendaags een VPN om anoniem te blijven bij het torrenten. Een VPN kan echter veel méér voor je betekenen dan alleen anonimiteit bij het downloaden.
Dit is niet alleen de tijd van hypes over de meest recente aflevering van Game of Thrones, maar ook de tijd van zorgen over online privacy en veiligheid. Met dank aan de legio datalekken, privacyschandalen, surveillancepraktijken en cybercrime-incidenten. Waarschijnlijk ben je de term VPN al meer dan eens tegengekomen. VPN staat voor Virtual Private Network: een manier om veilig en anoniem te internetten. Veel mensen raken langzamerhand wel bekend met het fenomeen, al zijn de mogelijkheden van VPN een stuk breder dan de meeste mensen denken. Terug naar de basis dus: wat is zo’n VPN nu precies, en wat kun je er allemaal mee?
Een VPN stelt jou in staat je IP-adres te verbergen en veranderen. Aan het IP-adres van jouw internetaansluiting kunnen andere partijen zien wie je bent, waar je bent en wat je online uitvoert. Grote kans dat je deze informatie niet zomaar op straat wil hebben liggen. Een VPN zorgt ervoor dat jouw internetverkeer wordt omgeleid via een server van de VPN-aanbieder. Daarbij wordt jouw eigen IP-adres verborgen en neem jij het IP-adres van de VPN-server aan. De websites die je bezoekt, de films die je kijkt of de torrents die je downloadt; alles wordt nu toegeschreven aan het IP-adres van de VPN-aanbieder. Je data wordt via de VPN-verbinding bovendien beveiligd en versleuteld, zodat niemand er zomaar bij kan.
Met een VPN is je IP-adres dus niet langer zichtbaar, waardoor jouw dataverkeer niet naar jou te herleiden is. Handig als je liever niet hebt dat internetmarketeers precies weten waar je bent en welke advertenties ze je het best voor kunnen schotelen. Bovendien zijn mensen die films, series, muziek of andere bestanden downloaden zo nauwelijks te traceren. Dat gaat namelijk via je IP-adres, iets waar copyright-organisaties handig gebruik van maken. Dit is de reden dat veel VPN-gebruikers met een gerust hart aan het downloaden slaan zodra het nieuwe seizoen van hun favoriete serie (e.g. Game of Thrones) begint.
Anonimiteit is ontzettend belangrijk in een wereld waar alles steeds gemakkelijker online te traceren is. Om enigszins controle te houden over de informatie die anderen over je kunnen vinden, is het zaak je privacy goed te waarborgen. Dit geldt niet alleen voor illegale downloaders, maar ook voor andere internetgebruikers. Je browsergeschiedenis en online gedrag zijn goud waard voor grote bedrijven. Mensen hebben veelal geen idee welke data allemaal van hen verzameld wordt voor financieel gewin. Met een VPN is dit probleem (deels) verleden tijd en heb je je privacy voor een groot deel terug.
Een VPN biedt je dus veilig en anoniem internet. Top, maar dat is niet alles. Als je een VPN slim gebruikt, kan het je namelijk toegang geven tot veel meer online content. Er is veel online content waarvan de beschikbaarheid afhankelijk is van je locatie. Wat dacht je van The Pirate Bay? Op last van de rechter blokkeren de Nederlande internetproviders de toegang tot deze bekende torrentsite. Echter, met een VPN-verbinding valt deze blokkade van The Pirate Bay te omzeilen. Wil je Amerikaanse Netflix kijken? Kies een Amerikaanse VPN-server en log in op je account. Formule 1 volgen tijdens je vakantie in het buitenland? Doe alsof je in Nederland bent door een VPN in te schakelen. En wat dacht je van goedkoper online shoppen?
Prijzen van abonnementen van streamingdiensten en software verschillen per land, en dat is niet het enige. Sommige apps zijn door censuur niet toegankelijk in bepaalde landen, zoals in China. Zelfs de content op YouTube verschilt afhankelijk van waar je IP-adres zegt dat je bent. Deze geoblokkades kun je allemaal omzeilen door je VPN slim in te stellen. Het is haast geen moeite en kan je internetervaring compleet veranderen. Plus, het is in veruit de meeste landen gewoon legaal. In Nederland wordt het gebruik van een VPN zelfs door de overheid aangeraden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Russische en Chinese overheid; zij houden wel van een beetje internetcensuur en VPN-gebruik is hen een doorn in het oog.
Er zijn ontzettend veel VPN-aanbieders op de markt die allemaal zeggen een excellent product te bieden. Dit is lang niet altijd het geval. Sommige VPN-providers bleken informatie over hun gebruikers op te slaan en soms zelfs te delen met overheden – iets wat tegen de principes en essentie van een VPN ingaat. Aanbieders maken daarom vandaag de dag een belangrijk statement met hun logbeleid: geen logs bijhouden van gebruikers is een gigantische pré voor een VPN voor gebruikers die om hun privacy geven. Daarnaast is het ook goed aan te kaarten dat er VPN’s zijn die niet werken met P2P (het downloaden van torrents) of Netflix.
Let dus altijd goed op wanneer je een VPN gaat kiezen. Er zijn legio aanbieders op de markt, en er is er vast een te vinden die past bij je wensen. Je moet ‘m alleen zien te vinden. Wij kunnen je in ieder geval op weg helpen bij het kiezen van een goede VPN provider.
Concluderend krijg je met een VPN dus een veiligere internetervaring en verbeterde online privacy bij het streamen, downloaden en surfen. Daarnaast omzeil je internetcensuur en geoblocking, overal ter wereld!