09.08.2018
Mobile

Jongeren hebben geen zin om te bellen

By: Hester Bastiaanse

BlogMobile

Bellen is zó 2017. Of eerder zó 2010. Jongeren zie je meer naar hun scherm kijken dan dat ze hem aan hun oor houden. Ze zien meer in een spraak-of chatbericht dan in een telefoongesprek. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Tele2, onder 1135 jongeren.

Liever niet bellen

Uit het onderzoek blijkt dat 89% van de ondervraagden liever een berichtje sturen dan dat ze bellen. Dit zijn niet alleen tekstberichten, maar ook videochats of foto’s via Snapchat.

Dit betekent natuurlijk niet dat jongeren nooit bellen. Maar als ze bellen, is de reden hiervoor vaak dat ze geen wifi hebben, of met de ouders. Toch sturen ze ook familie liever een snel berichtje.

Angsthazen

Waarom bellen jongeren niet graag? Meer dan de helft gaf aan simpelweg geen zin te hebben in bellen. Ruim eenderde behoort tot de angsthaasjes, want zij gaven aan bellen eng te vinden. De oudere generatie heeft hier minder last van, misschien omdat ze het gewend zijn?

Dat ze minder bellen, betekent niet dat jongeren ook minder communiceren. Sterker nog, de chatgesprekken zijn vaak langer dan de telefoongesprekken. Niet gek dus dat bij 37 procent de maandelijkse databundel vrijwel altijd opgaat. Bij de oudere Nederlanders gebeurt dit maar bij 14 procent.

Nieuwe abonnementen

Zonde wel van de belminuten. Jongeren zouden daarom ook hun data willen gebruiken om te bellen, zonder een vaste belbundel. WhatsAppen, videobellen en spraakberichtjes worden toch het meest gestuurd. Bovendien zou je dan niet voor ongebruikte belminuten hoeven te betalen. Een only data abonnement is al mogelijk bij Tele2. Andere providers zullen hier ook niet lang meer mee wachten.

Share this post