Over Google Glass horen we niet zoveel. Dit komt deels omdat het ver weg staat van de consumenten en vooral in bedrijven gebruikt wordt. Toch is er nu een nieuwe toepassing van Google Glass gevonden door wetenschappers. Het kan autistische kinderen helpen om beter met sociale situaties om te gaan.
In het wetenschappelijke tijdschrift Digital Medicine, beschrijven onderzoekers een therapie waarbij Google Glass met gezichtsherkenning werkt. Dragers van de bril kunnen zien welke emotie een ander uitdrukt. Voor de pilot hebben 14 kinderen met autisme de bril thuis gedragen.
De bril neemt op wat de kinderen zien en stuurt dit door naar de app. Het kind kan dan een soort spelletjes spelen om goed te letten op het gezicht van iemand en te leren welke emotie hierbij hoort. Als ze het goed interpreteren, worden ze beloond.
Op deze manier kunnen kinderen op jonge leeftijd al geholpen worden in de sociale ontwikkeling. Dit kan in hun latere leven goed van pas komen. Twaalf van de veertien ouders van de kinderen gaven aan dat hun kind meer oogcontact maakte in vergelijking met ervoor. Er was alleen geen controle-groep, waardoor het niet met zekerheid te zeggen is of dit aan de Google Glass ligt.
Toch is techniek die ingezet wordt bij beperkingen veelbelovend. Google Glass is niet de enige speler in het veld die gericht is op de inzet van techniek bij de sociale ontwikkeling van kinderen. Er bestaat ook een horloge die autistische kinderen en hun omgeving helpt bij overprikkeling. Er zijn zelfs speciale games voor ADHD, om meer rust te creëren.
[Afbeelding header © Google]
[Afbeelding voorpagina © Stanford University School of Medicine]