De aarde bestaat voor 70 procent uit water. Hiervan is het overgrote deel zout water, in zeeën en oceanen. Zoet en drinkbaar water is schaars. In sommige gebieden is een groot watertekort. De bevolking blijft groeien en de aarde warmt op: een gigantisch probleem. Wetenschappers proberen daarom manieren te vinden om zoveel mogelijk water te winnen. Hoe doen ze dat?
In kustgebieden halen ze water uit mist en nevel. Ze gebruiken netten, die loodrecht naar de wind toe staan. De neveldruppels worden opgevangen door het net. Deze vallen vervolgens in containers eronder. Per vierkante meter net, vangen ze zo’n drie liter water op deze manier.
Wetenschappers hebben deze nevelvangers nu verbeterd. Eerst waren ze niet erg efficiënt, doordat de gaten in het net precies groot genoeg moesten zijn om de waterdruppels op te vangen. Het nieuwe systeem heeft enkel verticale draden. De druppels vallen direct omlaag. Per vierkante meter net kan hiermee negen liter water worden opgevangen.
Het onderzoeksteam hoopt dit systeem massaal te maken en samen te werken met fabrikanten. Zuid-Afrika is een van de landen waar water hard nodig is. Hier spreken ze zelfs al van de Day Zero crisis.
De nevelvanger kan nog efficiënter worden gemaakt, vonden onderzoekers van MIT. Wind heeft de neiging om te draaien om objecten heen. Maar hierdoor gaan bij het systeem ook veel waterdruppels verloren. Met elektroden kan het water naar de draden toe worden gestuurd, in plaats van eromheen of ervandaan. De elektroden trekken als het ware de waterdruppels naar het net.
Als deze systemen massaal kunnen worden gebruikt, is dit goed nieuws voor droge gebieden. Maar uiteindelijk blijft de opwarming van de aarde een groot probleem, en is het een kwestie van tijd voor een groot deel van de wereld watertekort heeft.
[Afbeelding © Virginia Tech]