14.04.2019
Nieuws

Bierconsumptie in Nederland is toegenomen in 2018

By: Irene Boskma

BlogNieuws

Uit cijfers van Nederlandse Brouwers blijkt dat er in ons land in 2018 flink meer bier is gedronken. Vooral de verkoop van alcoholvrij bier zit in de lift, dit steeg met meer dan 30 procent. Ook speciaalbier drinken we nog steeds graag, hiervan werd ruim 10 procent meer verkocht. Het onderzoek laat zien dat het assortiment aan laag-alcoholische speciaalbieren groter wordt.

<em>Bron: Cijfers van Nederlandse Brouwers<\/em>
Bron: Cijfers van Nederlandse Brouwers<\/em>

Populariteit alcoholvrij bier blijft toenemen

De consumptie van alcoholvrij bier neemt al jaren flink toe. Sinds 2010 is dit zelfs vervijfvoudigd. Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, vertelt hierover: “Na al een aantal jaren dubbele cijfers in de plus zou je misschien denken dat de groei wel een keer wat stabiliseert, maar we zien juist een ongekende versnelling met deze stijging van 32,4 procent.” Als je kiest voor een 0.0 biertje is je keuze ook groter, want het aanbod is steeds ruimer. Zelfs in de supermarkt kun je al kiezen uit verschillende soorten van diverse merken. Inmiddels is 1 op de 20 biertjes die gedronken worden alcoholvrij.

Steeds meer speciaalbieren, ook laag-alcoholische zijn in trek

Speciaalbieren worden al jaren meer gedronken en ook in 2018 nam de consumptie ervan toe met dik 10 procent. De keuze is enorm en daarom vinden de meeste consumenten wel een speciaalbiertje dat in de smaak valt. Door de opkomst van lokale brouwerijen stijgt de verkoop van streekbieren. Nog een voordeel van het grote aanbod aan speciaalbieren, is de mogelijkheid om deze te combineren met eten. Naast wijn-spijs combinaties, zijn nu ook bier-spijs combinaties in opkomst.

Nederlandse Brouwers voorspelt dat de trend van bewust genieten hard gaat doorzetten en er meer 0.0 verkocht wordt, maar ook speciaalbieren met weinig alcohol. Adema: “We zien ook steeds meer aanbod van alcoholvrije en laag-alcoholische speciaalbieren. Van 0.0 bockbier en IPA, tot weizeners en session IPA rond de 3%. Het wordt voor de consument steeds leuker en gemakkelijker om in die categorie lekkere bieren te proeven. Dit sluit aan bij zowel de trend van het steeds verantwoorder omgaan met alcohol en de dalende alcoholconsumptie, als de populariteit van speciaalbier.”

Grootste bierdrinkers ter wereld

Ondanks dat de consumptie van bier in Nederland stijgt, zijn we niet de grootste bierdrinkers ter wereld. In Tsjechië wordt per hoofd van de bevolking het meeste bier gedronken, gemiddeld 143,3 liter per jaar (in 2017). De Tsjechen voeren deze lijst al meer dan 25 jaar aan. Nederland komt niet in de top 10 voor, je vindt ons land pas op plek 24, met gemiddeld 69,8 liter per hoofd van de bevolking. Onze zuiderburen staan zelfs nog iets lager, België eindigde op plek 27. De top 5 van grootste bierdrinkende landen zag er in 2017 als volgt uit:

1. Tsjechië

2. Namibië

3. Oostenrijk

4. Duitsland

5. Polen

Biermarkt in Nederland steeds groter

In totaal steeg de biermarkt in Nederland met 2,8 procent. Die stijging is vooral te danken aan de eerder genoemde populariteit van 0.0 bier en (laag-alcoholische) speciaalbieren. De export van ons eigen bier nam ook toe. Cees-Jan Adema licht toe: “Ons bier wordt ook in het buitenland gewaardeerd. Van oudsher, als typisch Nederlands, hoogwaardig product. Maar ook als toonbeeld van innovatie en nieuwe smaken. Een combinatie die past bij mondiaal toenemende belangstelling voor speciaalbier.”

Share this post