De Week van het geld wordt ieder jaar georganiseerd door Wijzer in geldzaken, een initiatief van het Ministerie van Financiën. Van 25 t/m 29 maart worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen en hun ouders. Het doel van deze week is om leerlingen om te leren gaan met geld. Wijzer in geldzaken vindt het belangrijk dat kinderen al jong leren omgaan met geld, zodat zij daarmee een basis leggen voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.
Er zijn lespakketten voor scholen en tienduizenden leerlingen krijgen deze week dan ook aangepaste lessen. Op scholen worden 5.000 gastlessen en workshops gegeven door medewerkers van onder andere banken, verzekeraars en gemeenten.
Wijzer in geldzaken deed onderzoek naar de mening van kinderen over allerlei geldkwesties. Een meerderheid van de ondervraagde kinderen wint liever zelf 20 euro, dan 40 euro om te delen met vrienden. Het thema van dit jaar is ‘Ben jij een held met je geld’? Twee derde van de kinderen vindt dat je een geld met je geld bent als je goed nadenkt voordat je iets koopt. Ook vinden zij dat je een deel van je geld moet sparen. En een bekende ‘geldheld’? Dat is volgens veel van hen Enzo Knol, Dagobert Duck of Lil Kleine. Maar ook de ouders worden regelmatig door kinderen bestempeld als geldheld.
Maar liefst 78% van de kinderen heeft een eigen bankrekening. Een bankpas heeft 69% van de kinderen uit groep 8. Iets meer dan de helft van hen weet de pincode uit het hoofd. Contant geld wordt het meest gebruikt als betaalmiddel (88%). Drie van de tien kinderen betaalt weleens met de eigen bankpas, bij kinderen uit groep 7 en 8 is dit 34%. Dit aantal is toegenomen, want in het onderzoek van vorig jaar was dit nog 26%.
70% van de kinderen heeft liever een jaar geen geld, dan geen internet. En sparen of uitgeven aan snoep? Daar gaat 84% van de kinderen verstandig mee om, zij verkiezen het sparen boven het snoep. Ook is 86% liever gelukkig dan rijk, zoals te zien is in bovenstaand overzicht. Meer jongens dan meisjes verkozen het gelukkig zijn boven het rijk zijn.
Het hele onderzoeksrapport kun je hier lezen. Alle informatie over de Week van geld, de activiteiten en materiaal voor ouders en kinderen vind je op de speciale website.