het CBS heeft onderzocht hoe goed de landelijke bibliotheek het nog doet. Het zij je vergeven als je denkt dat dit toch niet heel spannend kon zijn, mar het tegendeel is waar: de openbare bibliotheken doen het juist heel goed, met dank aan de digitale tak. In 2017 werden er niet minder dan 6,4 miljoen ‘digitale producten’ uitgeleend, een toename met bijna 60 procent ten opzichte van twee jaar daarvoor.
Het grootste gedeelte daarvan bestaat logischerwijs uit e-books. Die werden 3,2 miljoen keer uitgeleend, dubbel zo vaak als in 2015. Ook luisterboeken hebben een grote vlucht genomen, want waar die in 2015 nog maar 170.000 keer werden uitgeleend was dat aantal vorig jaar al gestegen tot bijna 900.000.
Al dat lenen werd niet door een kleine groep mensen gedaan, want ook het aantal leden van de bibliotheek is flink gestegen. Vorig jaar waren er meer dan 600.000 Nederlanders lid van de bieb, bijna twee en een half keer zo veel als twee jaar daarvoor. Meer dan driekwart daarvan gebruikt het abonnement om e-books te lenen, maar er is ook een forse stijging in mensen die een abonnement nemen om alleen maar luisterboeken te lenen.
Wat al die nieuwe leden steeds minder doen is fysieke boeken lenen. Als je het vergelijkt met de gouden jaren van de bibliotheek (mid jaren ’80) worden er inmiddels in plaats van 174 miljoen boeken nog maar 68 miljoen per jaar geleend, althans in 2016. Dat gezegd hebbende worden er nog steeds fors meer fysieke boeken uitgeleend dan digitale. Een op de dertien boeken die werden uitgeleend in 2017 was een e-book, dus het papier doet het nog steeds – verrassend – goed.
[Afbeeldingen © Janko Ferlic – Pexels]